E-Haciz nedir? E-haciz neden gelir? nasıl kaldırılır?

e-haciz nedir? nasıl anlaşılır? e-haciz sorgulama nasıl yapılır? e haciz nasıl kaldırılır? e-haciz hakkında bilgi.
e haciz nedir
 

e-haciz nedir? nasıl anlaşılır? e-haciz sorgulama nasıl yapılır? e haciz nasıl kaldırılır? e-haciz hakkında bilgi.


E-haciz işlemi, kamuya olan bir borç sebebiyle maaşa devlet tarafından el konulması anlamına gelmektedir. E-haciz’in kaldırılabilmesi içinse haczedilmiş dosya borcunun tamamen kapatılması gerekmektedir. Devlet, vadesi geçmiş vergi borçlarının tahsilatı konusunda elektronik ortamda haciz işlemini tercih eder. Bundan dolayı da otomasyon sistemiyle müşterek olarak veri paylaşımını kullanan vergi borcu ödememiş kimselerin taşınmazları, arabaları, banka hesapları ve bütün mal varlıkları öğrenilerek bunlara gerektiği durumlarda bloke koyulur.

e-Haciz nasıl anlaşılabilir?

E-devlet kapısında e-haciz sorgulaması yaparak kişi üzerine e-haciz olup olmadığını araştırabilir ve böylelikle icra işlemleri başlatılmadan borcun ödenmediğine dair ödeme emrini öğrenerek erken müdahalede bulunarak problemleri ortadan kaldırabilir. Bundan dolayı kredi borçlarının takip edilebilmesi noktasında harekete geçebilmek mümkündür.

e-Haciz sorgulama

E-devlet kapısına T.C. kimlik numarası ve şifresiyle giriş yaparak arama bölümüne ‘’e-haciz’ yazıp Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı iki farklı sayfaya yönlendirilirsiniz. Burada; Araçlar için geçerli elektronik hacizler, Banka hesapları için uygulanan elektronik hacizler konusunda en uygun olanları seçerek sorgulama yapabilirsiniz.

e-Haciz sebepleri nelerdir?

e-Haciz uygulaması konusunda Vergi Dairesi’ne borçlu bulunan bireylere borcun ödenmesine dair bir tebligat gönderilir. Borçlu kişi 7 gün içerisinde ödeme emrine uymaz ise ödeme emri kesin hükmüne bağlanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ödenmesi gereken tutar tahsil edilir. Elektronik ortam üzerinden kişinin mal varlığı üzerinde araştırma yapılır ve kişinin borç tutarı kadar e-haciz düzenlenir.

e-Haciz taksit ayrıntıları

E-haciz ödemeleri konusunda yıllık yüzde 5 faizle 36 aya kadar taksit olanağı sağlanmaktadır. Taksit konusundaysa ödemeler kredi kartıyla yapılabilmektedir. Katsayı uygulaması engel teşkil etmeyeceği gibi ödemelerin taksitle yapılması e-haczin kaldırılmasını da sağlamamaktadır.

e-Haciz nasıl kaldırılır?

e-Haciz gerçekleştirilmeden önce borçlu kişiye sürecin durdurulabilmesi için 7 gün ödeme veya yapılandırma için zaman verilir. Banka hesaplarında haciz söz konusuysa banka anlaşma yoluna başvurarak taksitlendirme yapar. Öte yandan gerekli görülmesi halinde kişinin taşınmazı üzerine de e-haciz konulur. Gayrimenkuldeki e-haczin kaldırılabilmesi için ise borcun tamamının kapatılması istenir. Bu konuda ancak Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün inisiyatifi halinde haciz kaldırılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski