Gadir-i Hum Nedir? gadir-i Hum bayramı ne zaman kutlanır? 2021

Gadir-i Hum, Gadir-i Hum Bayramı, Zilhicce ayının 18'nci gününde, yani bu yıl 28-29 Temmuz tarihlerinde kutlanacak. Peki, Gadir Hum Bayramı nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler 

Gadir-i Hum, Gadir-i Hum Bayramı, Zilhicce ayının 18'nci gününde, yani bu yıl 28-29 Temmuz tarihlerinde kutlanacak. Peki, Gadir Hum Bayramı nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Adana, Mersin ve Hatay'da Alevi inancının bir parçası olarak kutlanan Gadir-i Hum; Sabahın ilk ışıklarıyla kentteki çeşitli türbelere gelen vatandaşlar, burada barış, huzur ve kardeşlik için dileklerde bulunarak buhur yakılır.
 
Evlerde ve türbelerde, akşamdan kesilen kurbanların etlerinin buğdayla karıştırılması ve büyük kazanlarda odun ateşinde sabaha kadar pişirilmesiyle hazırlanan bayramın simgesi "hirisi" başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara dağıtılır.

Bayram namazı sonrası, beyaz kaplara konan hirisi, tandır ateşinde pişen ekmekle, bayram kutlamasına gelen misafirlere ikram edilir.

GADİR-İ HUM NEDİR?
Hazreti Muhammed'in Veda Haccı dönüşü Hazreti Ali'yi taltif ettiği günü bayram olarak kutlanır.

Bayramın birlik ve beraberliği temsil ettiğini anlatan Daplan, "Bayramın en önemli özelliklerinden biri de paylaşmaktır." dedi.

Öte yandan, Gadir-i Hum Bayramı nedeniyle birçok esnaf dükkanlarını açmayarak, kutlamalara katılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski