Karaciğer Yağlanması neden olur? belirtileri nelerdir?

Karaciğer yağlanması neden olur? Karaciğer yağlanmasına neden olan besinler, karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?
Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanması neden olur? belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasına neden olan besinler.


Karaciğer yağlanması neredeyse her 5 kişiden birinde görülebilecek bir rahatsızlıktır. Vücutta bulunan hücrelerin yağ seviyesinin gereğinden fazla yukarılara çıkmasıyla oluşan karaciğer yağlanması genellikle sağlıksız ve düzensiz beslenme, aşırı alkol sigara tüketimi, vücudun olması gereken kilolardan daha fazla kilolara neden olur.


KARACİĞER YAĞLANMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

  • Karaciğer yağlanması nedenleri;
  • Sağlıksız beslenme
  • Düzensiz beslenme ve yaşam tarzı
  • Aşırı kilo
  • Alkol tüketimi
  • Sigara tüketimi
  • Yüksek miktarda kolestrol
  • İnsülin direncinin vücut değerlerinin üstünde olması
Yukarıda belirtilen özellikler Karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır.


KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ

İlk başlarda vücutta herhangi bir şekilde kendini göstermeyen karaciğer yağlanması, ileri boyutlara ulaştığı takdir de vücutta aşırı kilo kaybı, halsizlik, isteksizlik gibi yaşam belirtilerini etkiler.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının birçok belirtisi vardır. En belirgin belirtilerinden birisi karaciğerin yağlanması sonucunda ağırlığının artması ve alt karına uyguladığı baskıdan dolayı karın ağrısına neden olmasıdır. Bir diğer belirti ise ani kilo kaybıdır. Kilo kaybı ile beraber güçsüzlük, halsizlik ve unutkanlık da ortaya çıkabilir. Cilt yüzeyinde ani deformasyon, ciltte kızarma, sivilcelenme, akne gibi rahatsızlıklar karaciğer yağlanması belirtisi olabilir.

Terleme durumunda ter kokusunun ve nefesin çok ağır kokması, iştahsızlık ve fiziksel zayıflık, gözlerde kızarıklık ve sararma, hafızada bulanıklık, vücudun aniden sıcaklaması, erkeklerde genişlemiş göğüsler, avuç içlerinin kızarması ve mide bulantısı, karaciğer yağlanması belirtilerindendir.

Karaciğer yağlanması, karaciğerinizde çok fazla yağ bulunması anlamına gelir, bu da karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Sebepleri çok faktörlüdür ve beslenme, gelişiminde büyük rol oynar. Bazı yiyecekler karaciğer yağlanması hastalığının gelişimi ve ilerlemesi ile bağlantılıdır. Bu yiyeceklerden kaçınılması gereklidir.

Alkol

Karaciğer yağlanmasının yanı sıra diğer karaciğer hastalıklarının da ana nedeni alkoldür. Aşırı alkol alımı, toksin birikmesine bağlı olarak karaciğere zarar verir, bu da karaciğerin düzgün şekilde yağ kıramamasına neden olur; Daha sonra yağ karaciğerde birikir ve ölümcül olabilecek sonuçlara kadar götürebilir. Bu nedenle alkolden tamamen uzak durulması gerekmektedir.

Şekerli Yiyecekler

Şekerler, kurabiyeler, unlu mamul gibi şeker eklenmiş ürünler, obeziteye yol açabilen ve yüksek kan şekeri dolaşımına bağlı olarak, vücutta yağ birikmesi miktarını artıran ve dolayısıyla karaciğerde yağ birikmesini artıran rafine şeker içerir. Bu tür yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Kızarmış Yiyecekler

Bu besinler doymuş yağlar içerir ve yüksek kalorilidir. Bu tür beslenme ile birleşen hareketsiz bir yaşam tarzı, vücutta daha yüksek yağ birikiminin başlangıcını tetikleyebilir, bu nedenle buharda pişirme veya kaynatma, kızartmaya daha sağlıklı bir alternatif olabilir.

Tuz

Aşırı tuz alımı yüksek tansiyon ve karaciğerde hasara neden olabilir. Tuz alımının, çoğu yetişkin için, özellikle yüksek tansiyonlu olanlar için, günde 1.500 mg’dan daha fazla olmayan ideal bir limite kadar geri çekilmesinin, kan basıncını ve ayrıca karaciğer ve kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Rafine Tahıllar

Beyaz ekmek, pirinç ve makarna. Genellikle beyaz renktedir, yani un yüksek oranda işlenir ve lifleri çıkarılır. Bu yiyecekler, sindirildiğinde kan şekerinizi kepekli tahıllardan daha fazla artırabilir.

Kırmızı Et

Sığır eti doymuş yağ oranı yüksek olan bir besindir. Vücutta yağ ve kalorilerin artmasına neden olabilir. Daha iyi bir alternatif, karaciğeriniz için iyi olan beyaz et veya yağlı balıktır.

Fakat ölçülü olarak tüketebilirsiniz, ancak porsiyonlarınıza ve onunla birlikte yediğiniz diğer besin maddelerine dikkat edin.

İşlenmiş Hazır gıdalar

Tadı lezzetli gelebilir, fakat herkesin bildiği gibi sağlıksız besinlerdir. Sağlıksız olduğunu biliriz ama yine de tüketiriz. Bu sağlıksız gıda türleri vücuda ekledikleri yağ ve kalori içeriği dışında karaciğer hasarı, kalp hasarı ve hatta felce yol açabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski