Mol gebelik nedir? (üzüm gebeliği) Nasıl tedavi edilir?

Mol gebelik (üzüm gebeliği) nedir? türleri nelerdir? belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?gestasyonel trofoblastik neoplaziler
Mol Gebelik
 

Mol gebelik (üzüm gebeliği) nedir? türleri nelerdir? belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?gestasyonel trofoblastik neoplaziler


Mol gebeliği, halk arasında bilinen adıyla "Üzüm Gebeliği", erken gebelikte görülen, plasentanın anormal gelişim gösterdiği ve plasentanın rahim içinde üzüm tanesi şeklinde bol miktarda oluşumlar göstermesiyle ortaya çıkan bir tablodur.

Mol gebeliğin türleri

  • Komplet (Tam) Mol: En sık gözlenen formdur. Erken gebelikte belirti verir. Gebelik sadece plasenta dokularından oluşmuştur. Gebelik tabir edilen yapının içinde bebeğe ait hiçbir doku yoktur. Bu durum, çekirdeksiz yumurtanın spermle döllenmesi sonucu oluşur. Yumurtanın çekirdeksiz olması nedeniyle bebek gelişimi olmaz ancak plasenta gelişmeye devam eder. Plasental yapılardan salgılanan beta HCG hormonu nedeniyle hastada gebelik belirtileri bulunur.
  • Parsiyel (kısmi) Mol: Anormal plasental gelişiminin yanı sıra gebelik ürününde bebeğe ait yapılar da mevcuttur. Burada normal yumurta hücresinin iki spermle döllenmesi söz konusudur. Her ne kadar bebek oluşmuş ise de genetik olarak fazla kromozomu vardır (69 kromozom) ve bu anlamda yaşama şansı yoktur. Normal insan kromozom sayısı 46’dır.

Mol gebelik risk faktörleri nedir?
İleri anne yaşında görülme sıklığı artar. Sosyoekonomik seviyesi düşük ve kötü beslenen kadınlarda sık görülür. Görülme oranı 1000 gebelikte 1’dir. Daha önceden mol gebelik hikayesi olan kadınlarda tekrar mol gebelik geçirme riski 10 kat artar ve %1' e yükselir. İki kez mol gebelik geçirmiş olanlarda risk %10' a yükselir.

Mol gebelik belirtileri nelerdir?

Adet gecikmesi, gebelik testi pozitifliği gibi hastada gebeliğin tüm belirtileri bulunabilir. Mol gebelik bulantı ve kusmaları şiddetlidir. Çünkü bu hastalıkta salgılanan bhCG miktarı, normalin üstündedir. Gebelerin bir kısmı 'üzüm tanesine benzer parça düşürme' şikayeti ile doktora başvurabilmektedir.


Mol gebelik nasıl tedavi edilir?

Genel anestezi altında rahim ağzının genişletilmesi ile rahim içerisinin boşaltılması temel tedavi yöntemidir.

Gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) nedir?

Mol gebeliği, Gestasyonel Trofoblastik Neoplazi (GTN) hastalığına dönüşebilir.

GTN; vücudun başka yerlerine de yayılabilen veya rahim içerisinde tekrarlayabilen kötü huylu bir hastalıktır.

Hastalar, mol gebeliğin nüks (tekrar etme) riski nedeniyle takibe alınır, 1 yıl süreyle gebe kalmamaları için korunma sağlanır. Korunma için doğum kontrol hapları kullanılır.

3 ayda bir jinekolojik muayene, ultrason ve kan testleri ile hastalık nüks açısından değerlendirilir.
Gestasyonel trofoblastik neoplazi (GTN) tedavisi nedir?

Tüm vücut, görüntüleme yöntemleri ile yayılım açısından araştırıldıktan sonra hastalığın yayılım derecesi ve şiddetine göre kemoterapi ilaçları ile tedaviye başlanır.

Kemoterapi ile yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski