SRC Belgesiz araç kullanma cezası 2024 ne kadar?

SRC belgesiz araç kullanma cezası 2024 ne kadar? src psikoteknik belgesi olmadan araba ticari araç kullanmanın cezası kaç lira?
SRC belgesi cezası


SRC belgesiz araç kullanma cezası 2024 ne kadar? src psikoteknik belgesi olmadan araba ticari araç kullanmanın cezası kaç lira?


SRC CEZASI 2024

SRC Belgesi, ticari araç kullanıcılarının alması gereken belge türüdür. Bu belgeyi kamyonet, kamyon, panelvan, minibüs, otobüs, çekici vb. ticari araç kullanan sürücüler alırlar.

4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanununun 26/L1 ve 26/L2 maddesinde, SRC yani Sürücüler için Mesleki Yeterlilik Belgesinden bahsedilmektedir. Buna göre; SRC belgesi almadan araç kullanan sürücülere, 26/L1 maddesi gereği para cezası uygulanmaktadır.

SRC Belgesi olmayan aracı sigorta şirketi de tanımaz ve SRC belgeniz yoksa trafik kazasına karışırsanız sigorta şirketleri tarafından hasar ödemesi de yapılmaz.

2024 yılı yetki belgesi ücretleri ve ceza miktarları yeniden değerleme oranında arttı. Buna göre SRC veya Psikoteknik belgesi olmadan araç kullanmanın ceza miktarları aşağıda yayınlanmıştır.


SRC BULUNDURMAMA CEZASI

src siz araç kullanma cezası 2024 'e göre; SRC belgesi olmadan ticari araç kullanan sürücüye 2250 TL, ruhsat sahibine 5679 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca aracın kayıtlı olduğu yetki belgesi sahibine 2055 TL uyarı cezası, toplamda 9384 TL ceza kesilir.

PSİKOTEKNİK CEZASI 2024

2024 yılı itibariyle Psikoteknik Belgesi olmayan ticari araç sürücülerine 5.679 TL para cezası uygulanacaktır.


SRC BELGESİ NEDİR?

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren veya gösterecek olan tüm sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Bunun anlamı kısaca şudur: Kendi aracı ile yük veya yolcu taşıyan şoförler ile başkasının adına yük veya yolcu taşıyan şoförlerin alması zorunlu belgedir. Denetimlerde yük veya yolcu taşıdığınız baz alınmaz şirket adına kayıtlı veya ticari bir araç kullanıyorsanız SRC Belgesi ibraz zorunluluğunuz olduğunu unutmayın.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NEDİR?

Karayolu Taşıma Yönetmeliği 60. maddesi ’e’ bendine göre profesyonel sürücülere psikoteknik değerlendirme yapmaktadır. Aynı yönetmeliğin 73’üncü maddesine göre bu değerlendirmeyi yaptırmayan sürücüleri çalıştıran firmalar için para cezası, yetki belgesinin iptali ile ceza koşulları açıklanmıştır.

Sınavsız SRC Belgesi nasıl alınır? başlıklı yazımıza ve
SRC Belgesi Fiyatları 2024 başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski