Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024 ne kadar? kaç promil?

Alkollü araç kullanma cezası 2024 ne kadar, alkollü olarak araç kullanmak erken ödeme indirimi ne kadar? Alkol promili sınırı kaç, alkol ceza nereye ödenir?
alkollü araç kullanma cezası

Alkollü araç kullanma cezası 2024 ne kadar, alkollü olarak araç kullanmak erken ödeme indirimi ne kadar? Alkol promili sınırı kaç, alkol ceza nereye ödenir?


Alkollü araç kullanmak trafik kazalarının büyük bir kısmına sebebiyet veriyor. Caydırıcı rolü olan cezalarla alkollü araç kullanma sorununun önüne geçilmeye çalışılıyor. Getirilen trafik alkol sınırı ile ekipler çevirme yaparak promilleri ölçüyor ve buna göre ceza kesiyor. Peki alkollü araç kullanma cezaları neler? Getirilen zamlarla birlikte alkollü araba kullanma cezası ne kadar oldu?


Alkollü araç kullanma cezaları

Otomobil sürücüleri trafik ekiplerinin alkol metre ile yapıkları kontrollerde trafik alkol sınırı üzerinde bir değer gösterirlerse eğer alkollü çıkarsa para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca sürücü belgesine 6 ay süreyle trafik polisi tarafından el konulur ve trafiğe çıkmaktan da men edilir.

Eğer aynı suçu bir kez daha işlerse para cezasının yanında ehliyetine 2 yıl boyunca el konur ve trafikten yine men edilir. Üçüncü kez alkollü araç kullandıysa para cezası, trafikten men ve 5 yıl süreyle ehliyete el konulur. Bununla birlikte en az 6 ay olacak şekilde hapis cezasına çarptırılır. Ehliyetin geri verilme işlemi ise psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun bulunursa sağlanır.



Alkollü araç kullanma cezası ne kadar 2024

Alkollü araç kullanmanın cezası 2024 itibariyle gelen zamlarla birlikte; ilk yakalanmada 6.440 TL, ikinci yakalanmada 8.075 TL, 3. ve daha fazlasında ise 12.978 TL olarak belirlenmiştir. Alkollü araba kullanma cezası sonucunda alınan ceza puanı ise 2. seferinde 20 puan olarak belirlenmiştir.

Alkol Cezası Erken ödeme indirimi

Alkollü araba kullanma cezası 30 gün içinde ödenirse %25 indirimli olarak ödenir. İndirimli cezalar ilk sefer için 6.440 TL yerine 4.830 TL, ikinci defada 8.075 TL yerine 6.056,25 TL, üçüncü ve daha fazlasında ise 12.978 TL yerine 9.733,50 TL olarak ödeyebilirsiniz.

Alkollü araç kullanma cezası sorgulama

Alkollü araba kullanma cezasını e-devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girerek "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir. Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girerek "Borç Sorgulama ve Ödeme" bağlantısı üzerinden "Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme" bağlantısına tıklayarak trafik cezası sorgulaması yapılabilir.

Alkollü araç kullanma cezası ödeme

Alkollü araç kullanma cezası ödemesi gerçekleştirebilmek için cezanın tebliğ edilmesi gerekir. Cezanın sürücüye tebliğ edilmesinin ardından araç sürücüleri anlaşmalı bankalar üzerinden radar cezası ödemesi yapabilirler. Bankaların yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden kredi kartı bilgileri girilerek ödeme gerçekleştirebilir veya PTT şubelerinden nakit olarak ödeme gerçekleştirebilirler.

Araç kullanırken Alkol promil sınırı kaç?

Hususi araç sürücüleri için trafik alkol sınırı 0.5 promil, ticari araç sürücüleri için 0.2 promil sınırı vardır. Eğer, trafikte alkollü bir şekilde yakalanan sürücünün promil değeri 1’in üzerinde ise  kişiye dava açılır ve yargılananlar TCK 179. maddeye göre cezalandırılır.

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiş olduğundan, o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılır. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski