Arbitraj nedir, temel özellikleri nelerdir, nasıl yapılır?

arbitraj nedir, temel özellikleri nelerdir? Arbitraj nasıl yapılır ve arbitraj yapılırken amaç nedir?
arbitraj nedir

arbitraj nedir, temel özellikleri nelerdir? Arbitraj nasıl yapılır ve arbitraj yapılırken amaç nedir?


Arbitraj ne demektir?

Değer kazanmış döviz, hisse senedi, tahvil gibi değerli kâğıtları satarak daha kârlı gördüğü ya da yüksek kar getirme olasılığı bulunan başka değerli kâğıtları satın almaya arbitraj denir.

Arbitraj, mali değeri olan herhangi bir malı bir piyasadan ucuza alıp, aynı malı, aynı anda, risk üstlenmeden, farklı bir piyasada daha yüksek fiyattan satarak elde edilen kara denir. Arbitraj fırsatı nadiren ortaya çıkar ve genellikle anlık olarak aşırı arz veya talebin piyasa dengesini bozmasından kaynaklanır. Arbitraj yoluyla risksiz şekilde kar sağlamak oldukça cazip görünse de sanıldığından çok daha zordur. Arbitrajı spekülasyondan ayıran en önemli faktör ise risk üstlenilmemesidir.

Arbitraj fırsatı nasıl ortaya çıkar?

Günümüz piyasa koşullarında, piyasadaki tüm oyuncuların mevcut haber, bilgi ve verilere kolaylıkla erişebildiği ve aynı varlığın fiyatının tüm piyasalarda eşit olduğu varsayılır. Ancak piyasaların etkin olmaması durumlarında zaman zaman aynı varlık farklı piyasalarda farklı fiyatlardan alınıp satılabilir. Böyle durumlarda arbitraj fırsatı ortaya çıkar.

Arbitrajın temel özelliklerinden biri risksiz kar sağlamaktır. Ortaya çıkan arbitraj fırsatı, devlet tahvili veya mevduat faizlerinin sağladığı risksiz getiri oranından daha fazla kazanç sağlama imkânı sunmuyorsa amacına uygun değildir.

Arbitraj fırsatı oluştuğu anda ilgili varlığın eş anlı olarak bir piyasadan satın alınıp başka bir piyasada satılması ve bu işlemlerin çok kısa bir sürede tamamlanması gerekir. Aksi takdirde oluşan fiyat eşitsizliği piyasadaki diğer oyuncular tarafından fark edilecek ve fiyatlar kısa bir süre içinde eşitlenecek ve fırsat ortadan kalkacaktır.

Arbitraj nasıl yapılır?

Ankara’da Amerikan Doları, 5 TL, Samsun'da Amerikan Doları 5,10 TL olsun. Yatırımcılar bu durumdan kazanç elde etmek için hiç risk üstlenmeden aynı anda Ankara’dan Dolar alıp, Samsun’da doları satması gerekir. Bu işleme teoride Yer Arbitrajı (İki Uçlu Arbitraj) denilmektedir.

Arbitrajı İşlemlerini Kimler Yapar?

Portföy yönetimi, koruma fonları, zenginlik yönetimi gibi işleri yapan şirketlerin hazırlamış olduğu bilgisayar yazılımları sayesinde, piyasada oluşan arbitraj imkânları tespit edilmekte ve piyasa dengeye gelene kadar otomatik olarak alım veya satım işlemleri yapılmaktadır. Günümüzde para ve sermaye piyasalarında bilgi akışı çok hızlı olduğundan oluşabilecek arbitraj fırsatlarını manuel olarak yakalamak ve bu fırsat kaybolmadan çok hızlı bir şeklide alım satım işlemlerini tamamlamak neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle arbitraj işlemleri için özel olarak geliştirilen algoritmik yazılımlar kullanılmaktadır.

Günümüzün piyasa koşullarında algortimik yazılımlar kullanmadan manuel olarak bu işlemleri gerçekleştirmek zor olsa da özellikle fiyatlardaki hareketliliğin arttığı zamanlarda ortaya çıkabilecek arbitraj fırsatlarından özel yazılımlara başvurmadan da yararlanmak mümkün olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski