Kinoa nedir? Kinoa faydaları ve besin değerleri nelerdir?

Kinoa nedir? Kinoanın faydaları nelerdir? Kinoa neye iyi gelir? Kinoa besin değerleri nedir?
Kinoa

Kinoa nedir? Kinoanın faydaları nelerdir? Kinoa neye iyi gelir? Kinoa besin değerleri nedir?


KİNOA NEDİR?

Kinoa, son dönemlerde popülerliğini arttırmış olsa da yeni ortaya çıkan bir ürün değil. İlk olarak Güney Amerika’da ekilmeye ve 7.000 yıl önce And Dağları’nda besin olarak kullanılmaya başlandı. İnka toplumu için, oldukça değerli bir malzemeydi.

Tüketime hazır olarak aldığınız kinoa, aslında Chenopodium kinoa bitkisinin tohumu. Kinoayı diğer tohumlardan ayıran özellik; öğüterek veya doğrudan tüketilmesi yerine, pirinç veya bulgur gibi pişirilerek kullanılması. Ancak kinoa, hem pirinçten hem de bulgurdan çok daha besleyici ve yüksek oranda protein barındırmakta. Vücudunuzun ihtiyacı olan dokuz temel amino asidin tamamını içeren kinoa, güvenilir bir kalsiyum, lizin, demir ve B vitamini kaynağı. Kinoa, kolaylıkla sindirilebilmesi bir yana boşaltımı kolaylaştırması açısından, kabızlık vakalarında da tavsiye edilmekte. Aynı zamanda, glüten alerjisi nedeniyle tahıllardan uzak durmak zorunda kalanlar, kinoayı gönül rahatlığıyla tüketebilir. Kolesterol problemi yaşayanların da tüketimi için uygundur. Kinoa, yüksek protein oranı ve besleyiciliği nedeniyle, vejetaryen ve veganların da tercih etmesi gereken bir ürün. Kalori değerinin düşük olması, lif ve mineral zenginliği sebebiyle yediklerine dikkat eden herkesin kullanabileceği bir gıda.

Kinoanın, mor, siyah, kırmızı, turuncu ve pembe gibi pek çok türü olmakla birlikte, en yaygın olarak satılanı beyaz kinoa. Son zamanlarda kırmızı, siyah ve beyaz kinoanın bir arada sunulduğu yemekler de görülmekte. Ancak kırmızı ve siyah kinoanın, beyazın iki katı E vitaminine sahip olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca, beyaz ve siyah pirinç örneğinden de bileceğiniz üzere; bir besinin rengi ne kadar koyuysa, antioksidan kapasitesi de o kadar yüksek olur.


Marketlerden, pazardan veya organik gıda dükkanlarından, kinoaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Dayanıklı bir ürün olması açısından kinoa, evde bulundurmaya uygundur. Hava geçirmez bir paket veya kapta, birkaç aya kadar buzdolabınızda bozulmadan saklayabilirsiniz. Kolaylık açısından da pek çok kişi tarafından tercih edilen kinoa, pirinçten bile çabuk pişmekte ve on on beş dakikada haşlanabilmektedir.

Kinoa, yalnızca sağlık açısından değil, lezzet açısından da ideal bir tercih. Zahmetsizce pişirilmesi bir yana, birçok yemeğin yanına yakışmakta. Et yemeğinin yanına, pirinç yerine konarak veya salatanızın içine eklenerek yenmeye fazlasıyla uygun. Kinoayı, ister karides gibi deniz ürünleriyle ister dolmanın içine kullanabilirsiniz. Kinoa, krepten pudinge ve kurabiyelere kadar, birçok tatlıya da eklenebilmekte. İnternette sayısız tarif bulabilir ve damak zevkinize göre, dilediğiniz kinoalı yemeği evde deneyebilirsiniz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski