Otoban hipnozu nedir?

Otoban hipnozu nedir?


Otomobil dünyasının 100 küsur yıldır kat ettiği ilerleme azımsanmayacak kadar çok. Arabaların saatte 20 30 kilometrelik hızlardan 250 – 300 kilometrelere ulaşması yeni yeni sorunları da insan bünyesinde ortaya çıkardı. Bunlardan biri de Otoban Otoban hipnozu’dur.

Otoban hipnozu nedir?
Otoban hipnozu basitçe; yolun monotonluğu sebebiyle beynin transa benzer bir duruma geçmesidir. Bilimsel hipnoz eğitimlerimizde insan zihninin çalışma prensiplerini anlatırken hep referans verdiğimiz zihnin bu özel durumu, insanın yaşadığı doğal hipnoz durumlarından biri olmakla birlikte trafikte ölümcül bir kaza sebebine dönüşmektedir.

İnsan zihni sürekli devam eden bir uyarıcıya maruz kalırsa, bir süre sonra o uyarıcıyı dikkat alanının dışında bırakır. İnsan zihni maruz kaldığı herhangi bir dış unsur için ilk etapta keskin bir dikkat geliştirir, teyakkuz durumuna geçer, fakat aynı uyarıcı düzenli bir biçimde, sürekli tekrar eden bir akışa sahipse bilinç buna artık dikkat etme ihtiyacı duymaz. O unsura karşı dalgınlaşır. Sürekli aynı ritimde müzik dinleyen birisi bir süre sonra başka unsurlara odaklanır ve müziği nerdeyse duymaz. Tıpkı tramvay hattı yanındaki evlerde yaşayanların, sürekli gidip gelen tramvay sesine her seferinde dikkat etme ihtiyacı duymamaları, tramvay sesine karşı duyarsızlık geliştirmeleri gibi.

Otoyol hipnozundan kurtulmak için bunları yapın
Dalıp gitmemek için, gözlerinizi sürekli hareket ettirin. Göz aynı noktaya bakınca yorulur ve beynin monoton bir duruma geçmesine öncülük eder. Bu sebeple bakışınız aynı noktaya sabitlenmesin. Bakışlarınızı gezdirin, yol çevresindeki unsurları gözlemleyin. Dikiz aynasına bakmayı ihmal etmeyin.

Günlük hayatta uyuduğunuz ya da hep şekerleme yaptığınız saatlerde uzun sürüşlerden kaçının, biyolojik saatiniz sizi rehavete sokabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski