Rot Balans ayarı nedir? neden ve nasıl yapılır?

Rot balans ayarı nedir? rot ayarı nedir? lastiklerin balans ayarı nedir? rot balansın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
rot balans ayarı

Rot balans ayarı nedir? rot ayarı nedir? lastiklerin balans ayarı nedir? rot balansın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?


Rot balans ayarı nedir?

Rot Balans Ayarı; aracın üzerinde yer alan ön takım diye adlandırılan ön lastiklerinin yön durumu ve ağırlığın her noktaya uygun bir biçimde dağılması için gerekli olan ayarın ismidir.

Rot ayarı nedir?

Ön düzen açılarını düzenlemeye kısaca rot ayarı denmektedir. Direksiyon çevrildiğinde ön tekerlerin aynı yöne bakıp bakmadığının kontrol edilmesine denir. Rot ayarı sayesinde araç direksiyonun çevrildiği yöne doğru hareket eder.



Rot ayarının bozuk olduğunu nasıl anlarız?

Eğer otomobili kullanırken araç sağa sola çekiyor ya da dönüşlerde lastiklerden ses geliyorsa rot ayarınız bozuk demektir. Ayrıca lastiklerinizin yan taraflarında aşınma mevcutsa yine rot ayarınıza baktırmanız gerekmektedir.

Balans ayarı nedir?

Balans ayarı ise tekerleğin dikey veya yatay eksene göre dengesiz yük dağılımıdır. Rot ve balans ayarını şimdi de aynı tanım içinde verecek olursak; rot ayarı her iki tekerleğin de aynı eksende ve doğrultuda çekiş yapması için, balans ayarı da tekerleklerin ağırlık merkezi kaçıklıklarının bu ayara uyması ve tekerlekleri dengesiz aşındırmaması için yapılır. Aksi halde yüksek hızlarda meydana gelen direksiyondaki titreşimler veya tekerleklerin yolu iyi kavrayamamasından kaynaklanan sorunlar başa bela olur. O derece önemli ayarlardır ki, düzgün olmazsa, yüksek süratli dönülen virajlarda savrulmaya kadar varabilecek tehlikeler ortaya çıkabilir, fren performansında sapmalar da olabileceği gibi, araç düz gider gibi görünürken her iki yöne doğru ayrıca çekebilir. Aşırı ağırlık yüklemesi, çukurlara sert ve hızlı girme vb. durumlar rot balansın bozulmasına neden olabilir.

1 Yorumlar

  1. Ankaralı YusufCuma, 26 Ocak, 2024

    Rot balans ayarı ile ilgili verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski