Çayın faydaları nelerdir? Günde kaç bardak çay içilmeli?

Çayın faydaları nelerdir? çay neye iyi gelir? içeriği nedir? çayda hangi vitaminler vardır? günde kaç bardak çay tüketilmeli?
çay


Çayın faydaları nelerdir? çay neye iyi gelir? içeriği nedir? çayda hangi vitaminler vardır? günde kaç bardak çay tüketilmeli?


Türkiye’de çokça tüketilen çayın faydaları hayrete düşürüyor. Sabah kahvaltısında sıklıkla içilen çayın içindeki kafein oranı gün içinde zinde kalmanızı sağlar. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi metabolizmanın hızlanmasında etkili olur.

Günümüzde en çok içilen içeceklerin başında gelen çayın faydalarını duyanlar hayrete düşüyor. Özellikle kahvaltılarda ve akşam yemeklerinden sonra tercih edilen çay hem zinde tutuyor hem de metabolizmayı hızlandırıyor. Sakinleştirici özelliğiyle strese iyi geliyor. Gün içinde içilen çay oranına dikkat edilmelidir. Günde 3 veya 4 bardak üzerinde içilen çay kabızlığa sebep olabiliyor.

ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Ülkemizde Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere çayın tüketimi oldukça fazladır. Sabah, öğle ve akşam gün aşırı tüketilen çayın faydaları ise merak ediliyor. Haberimizin devamında çayın faydalarını maddeler halinde sıraladık.

- Çayın içerisinde A, D ve B12 vitaminler yer alıyor
Çay vitamin ve mineraller açısından zengindir. Çayın içerisinde bulunan A,D ve B12 vitaminler zinde tutar. Yeni hücrelerin sentezlenmesini sağlar ve metabolizmanın hızlanmasında etkilidir.

- Kalp dostudur
Çay kalp dostudur. Damarları temizleyerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkılar sağlıyor.

- Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
Kanser oluşumunda, değiştirilemeyen genetik faktörlerin yanı sıra, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, alkol ve tütün kullanımı gibi değiştirilebilir faktörler de çok önemli rol oynuyor. Çay içmenin kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

- Diyabet riskini en aza indirir
Çay diyabet riskini en aza indirir. Daha aktif olmak, glikoz seviyelerinin ve diğer risk faktörlerinin kontrol edilmesine yardımcı olabiliyor. Çayın fazlası ise diyabette tam tersi etki yaratabiliyor.

- Ağız sağlığına iyi gelir
Diş aşınmaları günümüzde en sık karşılaşılan problemlerden biri haline gelmiştir. Çay ağız sağlığına iyi gelir.

- Sağlıklı kemiklerin oluşumuna destek sağlar
Yaş ilerledikçe, kemik erimesi ve kemik yoğunluğunun azalması ciddi bir sağlık problemi olarak ortaya çıkar. Çay sağlıklı kemiklerin oluşumunu destekler.

- Antioksidanlar açısından zengindir
Çay antioksidan açısından zengin bir içecektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan çayın içinde bulunur. Vücut sürekli olarak serbest radikallerin erozyonuna uğrayan dokuları yenileyebilmek için antioksidanlara ihtiyaç duyar.

- Stresi önler
Çay içenler, içmeyenlere göre daha az kan pıhtılaşmasına bağlı gelişen kalp krizi geçirme riski taşıyor. Çay kafein içeriğiyle stresi en aza indirir. Bu da aminoasidin sindirildikten 30-40 dakika sonra rahatlama hissi uyandırdığı gözlemlenmiştir.

- Düzenli sindirim sistemini sağlar
Çay içmek düzenli sindirim sistemini sağlayarak, metabolizmayı hızlandırır. Sağlıklı bir yaşam için düzenli bir sindirim sistemi gerekir. Çok net kanıtlar olmasa da düzenli egzersiz, bazı özel karın egzersizleri ve sadece yürümek bile bağırsaklarda hareketlere katkı ve kan akışında fazlalaşma sağlayabilir.

- Enerji verir
Vücut sağlığı bakımından oldukça faydalı olan çay enerji vererek dinç tutar.

- Hazımsızlığa iyi gelir
Mide problemlerine karşı en etkili yöntemlerden biri de çay içmektir. Çay mideye iyi gelerek hazımsızlığı önler.

- Ruh sağlığını destekler
Çay içmek ruh sağlığına iyi geliyor. Gün içince bireyin ruhsal sorun yaşaması bedeninin de yorgun kalmasına sebep olur. Bu da yaşam kalitesini düşürür. Uzmanlar çayın mutluluk ve uyku hormonlarını eşit olarak dağıttığını söylüyor.

- Astıma iyi gelir
Astım, solunum güçlüğüne neden olan bir solunum sistemi hastalığıdır. Çay astıma iyi gelerek, sağlık açısından yararları oldukça fazladır.

- Şişmiş ve enfeksiyon gözleri rahatlatır
Gün içinde yorgun düşen gözler morarır ve halsizlik baş gösterir. Gözlerde yaşanan kaşınma, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda en çok uygulanan yöntemlerden biri de çay veya çeşitli bitkiler ile pansuman yapmaktır

GÜNDE KAÇ BARDAK ÇAY İÇİLMELİDİR?

Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski