M Sınıfı Ehliyet nedir? Hangi araçları kullanır? Kaç yaşında alınır?

M sınıfı ehliyet nedir? M sınıfı ehliyet hangi tip araçları kapsar ve kullanabilir? Mopet sürmek için hangi ehliyet gerekir? B sınıfı ehliyetle kullanılabilir mi?
M sınıfı ehliyet

M sınıfı ehliyet nedir? M sınıfı ehliyet hangi tip araçları kapsar ve kullanabilir? Mopet sürmek için hangi ehliyet gerekir? B sınıfı ehliyetle kullanılabilir mi?


M Sınıfı ehliyet küçük sayılabilecek tip motosikletlerin kullanılabilmesi için alınması gereken belgedir. Karayolları Trafik yönetmeliğinde bu araçlara “MOPED” denilmektedir. Aşağıda özellikleri yazan motosiklet bir örnektir. Bu motosiklet standartlarında bir aracı kullanmak istiyorsanız M sınıfı bir ehliyet almak zorundasınız.

Moped Nedir?

Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.


Motorlu bisiklet (Moped) Mopedlerin Avantajı Nedir?

Moped’ler zorunlu trafik sigortasından muaftır. Motorlu taşıt vergisi (MTV) ödenmesine gerek yoktur. B sınıfı sürücü belgesi ile Moped (50 cc'ye kadar) kullanılabilir. Kişinin herhangi bir ehliyeti var ise Moped kullanabilir M sınıfı ehliyet almasına gerek yoktur.

B Sınıfı Ehliyetim var Moped Kullanabilir miyim?

Evet Kullanabilirsiniz Genel kullanım amaçlı olan B Sınıfı Ehliyet sahiplerinin M Sınıfı Ehliyet almalarına gerek yoktur. Ayrıca tüm ehliyetler M sınıfı ehliyetin kullanımını kapsar.

Hiçbir ehliyetim yok M sınıfı ehliyet almak zorunda mıyım?

Moped kategorisinde bir araç kullanacak kişinin hiçbir ehliyeti yoksa mutlaka M ehliyeti almak zorundadır. M ehliyeti olmayan kullanıcılara. Ehliyetsiz araç kullanmak nedeni cezai işlem uygulanır.

M Ehliyeti alabilmek için yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir. 16 yaşını doldurup 17 yaşından gün alanlar M sınıfı ehliyet alabilirler.

M SINIFI EHLİYET NE ZAMAN ALINIR?

2022 yılı için; 2006 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
2023 yılı için; 2007 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
2024 yılı için; 2008 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
2025 yılı için; 2009 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,

M sınıfı ehliyet alabilirler..

Ehliyet Sınıflarına göz atmak için TIKLAYIN..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski