Fahri Trafik Müfettişliği nedir ve nasıl olunur? maaş alır mı?

Fahri Trafik Müfettişliği nedir ve nasıl olunur?
fahri trafik müfettişi

Polis ve jandarmanın dışında trafikte rapor tutma ve emniyete bildirme yetkilerine sahip olacak Fahri Trafik Müfettişliği tam olarak nedir?



Fahri Trafik Müfettişliği nedir?

Karayolları Trafik Kanunu'na göre, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan polis ve jandarmaya yardımcı olmak isteyen vatandaşlara verilen kişilere denir.

Fahri Trafik Müfettişliğini kim veriyor?

Müfettişlik, Emniyet Genel Müdürünün teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valiliklerce veriliyor.

Fahri Trafik Müfettişinin görevleri nelerdir?

Trafikte rapor tutma ve emniyete bildirme gibi hakları vardır.



FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ MAAŞ ALIYOR MU?

Fahri trafik müfettişlerine maaş verilmiyor. Gönüllülük esasıyla görev yapan fahri trafik müfettişleri, kural ihlallerine karşı tuttukları tutanakları elden trafik birimlerine ya da elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne 7 gün içerisinde teslim ediyor.

Yer ve zaman kısıtlaması olmayan bu müfettişler, bulundukları her yerde sürücüleri denetleyebiliyor, trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerilerde bulunabiliyor. Ancak bu müfettişlerin araç durdurma, sürücülerle muhatap olama, belge ve evrak kontrolü yapma yetkileri bulunmuyor.

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?


- En az 40 yaşında olmak,
- Yüksek okul mezunu,
- En az 10 yıllık sürücü belgesine sahip olma,
- Müracaat tarihinden geriye doğru beş yıl içerisinde hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,
- Kamu hizmetlerinden yasaklı olmama şartları aranıyor.


FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NASIL OLUNUR?

Fahri trafik müfettişi olmak isteyenler, ikametlerinin bulunduğu ildeki Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaat edebilecek. Başvuru sırasında , T.C. kimlik numarası, adres bilgileri, sabıka kaydı olmadığı beyanı, sürücü belgesi bilgileri, öğrenim durumu belgelerini yanlarında götürmelerine artık gerek kalmadı. İstenen bu belgeler ilgili kurumların sisteminden online olarak alınabiliyor. Bilgilerin ilgili kurum ve kuruluşlardan güvenli elektronik sistem üzerinden doğrulamasının yapılamadığı durumlarda ise, başvuru sahibinden ilgili belge istenebilecek.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski