Oruç Baba kimdir? Oruç Baba türbesi nerededir? adresi, yol tarifi

Oruç Baba kimdir? Oruç Baba türbesi nerede? adresi, yol tarifi, Oruç baba türbesine nasıl gidilir? hangi semtte?
Oruç Baba Türbesi


Oruç Baba kimdir? Oruç Baba türbesi nerede? adresi, yol tarifi, Oruç baba türbesine nasıl gidilir? hangi semtte?


Oruç Baba türbesi, Ramazan ayının ilk günü, İstanbullularla dolup taşıyor. Kentin dört bir yanından buraya gelenler, türbede dua edip, iftarlarını sirke ve ekmekle açıyor. Her Ramazan ayı başlangıcında türbesinin önünde büyük kalabalıkların oluştuğu Oruç Baba kimdir? Oruç Baba Türbesi nerededir? Oruç Baba Türbesi hakkında bilgiler.


Oruç Baba kimdir?

Oruç Baba olarak bilinen kişi hakkındaki bilgiler maalesef oldukça kısıtlıdır. Çok fakir biri olduğu için çoğu zaman iftar ve sahurunu bir arada yaptığı rivayet edilir. Orucunu zeytin, sirke ve ekmekle açtığı için bugün türbesinde toplanan kişiler de aynı şekilde iftar etmektedir. Orucunu bu şekilde açan bir derviş olduğu rivayet edilen Oruç Baba hakkında bilinen bir diğer önemli bilgiyse 1453'te İstanbul Fethi'ne giden yolda kuşatmada yer alan askerlerden biri olduğu ve kıtlıkta bile askerlere su taşıdığı yönündedir.


Oruç Baba türbesinde kimlerin kabri bulunmakta?

Oruç Baba türbesinde Halveti tarikatının Sinaniye kolunun kurucusu Ümmi Sinan'ın ve onun soyundan gelenlerin kabirleri bulunmaktadır. Türbenin bir diğer adı da Ümmi Sinan Türbesidir. Burada kabri bulunan bir diğer isim de Şabani dergahından Mustafa Zekai Efendi'dir.

Neden zeytin, sirke ve ekmekle oruç açılıyor?

Ramazan ayının ilk günü Oruç Baba türbesine gelenler ilk iftarlarını burada zeytin, sirke ve ekmekle yapar. Bunun kökeni hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte iki rivayet vardır. İlk rivayet zeytin, sirke ve ekmekle Ramazan boyunca Oruç Baba'nın oruç açtığı yönündedir. Bir diğer inanış da bu geleneğin kabri Oruç Baba türbesinde bulunan Mustafa Zekai Efendi ile başladığı yönündedir.

Oruç Baba türbesine gelenler ne yapıyor?

Ramazan ayının ilk gününde Oruç Baba türbesine gelenler burada fatihalar okuyup kabirleri ziyaret ediyor. Akşam ezanının okunmasıyla birlikte de türbeye gelen ziyaretçiler oruçlarını zeytin, sirke ve ekmekle açıyor. Aşırı kalabalık nedeniyle türbenin bulunduğu sokakta kimi zaman izdiham yaşanıyor.

Oruç Baba türbesi nerededir? Nasıl gidilir?

Oruç Baba türbesi İstanbul'un Pazartekke semtinde bulunur. İstanbul'un tarihi surlarının yakınında Fatih ilçesi sınırları içinde bulunan Oruç Baba türbesi merkezi bir bölgede bulunduğu için ulaşımı kolaydır. Bağcılar-Kabataş tramvay hattında Pazartekke durağında inip Kürkçübaşı sokağına girdiğinizde Oruç Baba türbesini göreceksiniz. Oruç Baba türbesi, tramavayında geçtiği Turgur Özal Millet Caddesi'ne yürüme mesafesindedir. Dolayısıyla buradan geçen Taksim, Eminönü ve Beyazıt otobüsleri hemen yakınındaki pazartekke durağında durmaktadır.

Oruç Baba Türbesi Adresi Harita Yol tarifi


Topkapı, Kürkçü Bostanı Sokağı No:19, 34093 Fatih/İstanbul

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski