Kalsiyum hangi besinlerde bulunur? Kalsiyumun faydaları nelerdir?

Kalsiyım hangi besinlerde bulunur? Kalsiyum içeren yiyecekler hangileridir? Kalsiyumun faydaları nelerdir?
kalsiyum içeren besinler

Kalsiyum hangi besinlerde bulunur? Kalsiyum içeren yiyecekler hangileridir? Kalsiyumun faydaları nelerdir?


Bilimsel olarak da yapılan araştırmalar sonucunda kalsiyumun sağlık açısından pek çok faydaları olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle uzmanlar, düzenli olarak kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çizmektedirler. Kalsiyum öğesi birçok besin ürünlerinde yer almasına rağmen özellikle bazı besin ürünlerinde daha yüksek oranda kalsiyum bulunduğu gözlemlenmiştir.

Kalsiyum İçeren Yiyecekler

Kara Lahana Kalsiyum açısından oldukça zengin olan besin ürünlerinden biri kara lahanadır. 100 gram pişmiş kara lahana içeriğinde ortalama olarak 232 miligram oranında kalsiyum yer alıyor. Bu oran ise günlük kalsiyum gereksinimin yaklaşık olarak dörtte birine denk geliyor. Tam bir kalsiyum deposu olması sebebiyle kara lahananın en azından haftada bir sefer tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Brokoli

Kalsiyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olan besin ürünlerinden biri de brokolidir. Sadece 100 gram brokoli içeriğinde 47 miligram kadar kalsiyum yer almaktadır. Genel sağlık açısından da pekçok faydalar sunan brokoli ayrıca A vitamini bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir.

Bamya

Kalsiyum içeren yiyecekler listesi üyelerinden biri de bamyadır. Birçok besin değerleri yönünden de zengin bir içeriğe sahip olan bamya bu sebeple en çok tavsiye edilen besin ürünleri arasında bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda 100 gram bamya içeriğinde yaklaşık olarak 82 miligram oranında kalsiyum yer aldığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple bamyanın en azından haftalık olarak 1 defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Kuru İncir

Kalsiyum yönünden zengin içerikli besinlerden biri de kuru incirdir. 100 gram kuru incir içeriğinde 35 miligram oranında kalsiyum yer almaktadır. Ayrıca birçok besin öğesi bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan kuru incirin, bu sebeple günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Portakal

Tam bir C vitamini kaynağı olan orta boy bir adet portakal içeriğinde 88 miligram kalsiyum yer almaktadır. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tavsiye edilen portakalın soğuk algınlığı hastalıklarında en etkili besin ürünlerinden biri olduğu bilinmektedir. Bu sayede portakalın mümkünse günlük olarak en azından 1 adet tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Susam

Tohumları Kalsiyum bakımından zengin besin ürünlerinden biri de susam tohumlarıdır. 1 yemek kaşığı susam tohumu içeriğinde yaklaşık olarak 88 miligram kalsiyum bulunmaktadır. Ayrıca kan basıncının düşürülmesi ve kanser hastalıkları riski en aza düşürülmesi açısından da susam tohumları oldukça fayda sunmaktadır. Şayet susam alerjiniz yok ise salatalarınıza susam ekerek kalsiyum açısından sağlıklı beslenebilirsiniz.

Yulaf Ezmesi

Kalsiyum oranı en yüksek besinlerden biri de yulaf ezmesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda 1 fincan yulaf ezmesi içeriğinde yaklaşık olarak 187 miligram oranında kalsiyum bulunduğu gözlemlenmiştir. Bu bakımdan mümkünse haftalık olarak 1 defa yulaf ezmesi tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Kalsiyumun Faydaları Nelerdir?

  • Kalsiyum çocuk, genç, yaşlı ve özellikle hamileler için oldukça gerekli olan bir mineraldir.
  • Kalsiyumun sağladığı faydalar ise şunlardır;
  • Dişleri güçlendirir.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Kan basıncını düzenler.
  • Diyabeti kontrol altına alır.
  • İnsülin düzeyini önler. Bu bakımdan kalsiyum içeren yiyecekler günlük olarak mutlaka alınması gereken besin öğeleri arasında bulunmaktadır. Kalsiyum ayrıca çocuklarda sağlıklı bir gelişim dönemi sunmaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski