Necip Fazıl Kısakürek kimdir? Hayatı, Eserleri

Türk edebiyat tarihinde Baki’den sonra ikinci Sultanu’ş Şuara unvanına sahip olan Necip Fazıl Kısakürek Kimdir? Kısaca Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği
Necip Fazıl Sözleri


Türk edebiyat tarihinde Baki’den sonra ikinci Sultanu’ş Şuara unvanına sahip olan Necip Fazıl Kısakürek Kimdir? Kısaca Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği


Üstad Necip Fazıl Kısakürek hakkında..

Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyat tarihinde Baki’den sonra ikinci Sultanu’ş Şuara unvanına sahip olmuştur. Kısakürek, düşünce hayatında da fikirleri ve eserleriyle derin izler bırakmıştır.

Türk Edebiyat tarihinin önemli isimlerinden olan Necip Fazıl Kısakürek kimdir? Kısaca hayat hikayesi, Necip Fazıl sözleri ve en güzel Necip Fazıl şiirleri.

Necip Fazıl Kısakürek Kısaca Hayatı

Türk şair, romancı, oyun yazarı ve İslamcı ideolog olan Necip Fazıl, 26 Mayıs 1904’de İstanbul’da doğmuş, 25 Mayıs 1983 tarihinde İstanbul’daki evinde hayatını kaybetmiştir. Cenazesi, Eyüp Sultan Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

Necip Fazıl Kısakürek Doğum tarihi: 26 Mayıs 1904, İstanbul
Necip Fazıl Kısakürek Ölüm tarihi ve yeri: 25 Mayıs 1983, İstanbul
Necip Fazıl Kısakürek kabri nerede?: Eyüp Mezarlığı, İstanbul

Necip Fazıl Kısakürek'in Çocukları: Osman Kısakürek, Zeynep Kısakürek, Mehmet Kısakürek, Ayşe Kısakürek, Ömer Kısakürek

Necip Fazıl Kısakürek Sözleri başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz..


Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Fransız Frerler Mektebi’nde, Amerikan Koleji’nde, Emin Efendi Mahalle Mektebi’nde, Rehber-i İttihat Mektebi, Büyük Reşit Paşa Mektebi, Aydınlı Köyü’nün ilk mektebinde ve Heybeliada Numune Mektebi’nde tamamladı.

Adından 1916 yılında günümüzdeki Deniz Harp Okulu olan Mekteb-i Fünûn-ı Bahriye-i Şâhâne’de eğitim gören Kısakürek, beş yıl boyunca bu okulda öğrenim gördü ve okulda Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Akseki gibi Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi tanınmış isimler görev alıyordu.

Türk şiir ve düşünce hayatında birbirlerine zıt olan Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet Ran, aynı okulda okumuşlardır. Necip Fazıl Kısakürek, Bahriye Mektebi’nde öğrenim gördüğü sırada şiir ile ilgilenmeye başladı ve “Nihal” adında haftalık bir dergi çıkarmaya başladı.

Okuduğu okulda İngilizce öğrendi ve “Lord Byron, Oscar Wilde, Shakespeare” gibi yazarların eserlerini orjinal dilde okudu. Ahmet Necip olan adının “Necip Fazıl” olması da bu okulda gerçekleşmiştir.

1934 yılı, Necip Fazıl Kısakürek için bir dönüm noktasıdır. 1934 yılında bir Nakşi şeyhi olan Abdülhakim Arvasi ile tanışan Kısakürek, Abdülhakim Arvasi ile yaptığı sohbetleri sayesinde ciddi bir fikir ve zihniyet dönüşümü yaşadı ve bu tanışmayı kendisine milat olarak kabul etti.

Bu tanışmanın ardından Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinde tasavvufi düşüncenin izlerine rastlandı. Aynı zamanda bu tanışmayla birlikte yeni düşünce sisteminin ilk önemli eseri olan “Tohum” adlı tiyatro oyununu yazdı.

1936’da bir kültür–sanat dergisi olan “Ağaç Mecmuası”nı yayınlamaya başlayan Kısakürek, başarı yakaladı ve dergi Ankara’dan sonra İstanbul’da da çıkarılmaya başlandı.

Dergiye Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı gibi önemli edebiyatçılar katkı sağladı. Bir kısmı İş Bankası tarafından finanse edilen dergi, 16 sayı sürdü.

1937 yılında tamamladığı “Bir Adam Yaratmak” adlı piyesi ilk defa 1937-38 tiyatro sezonunda, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye kondu ve büyük ilgi yarattı.

Hayatı boyunca birçok esere imza atan Necip Fazıl Kısakürek, 25 Mayıs 1983 tarihinde 78 yaşındayken İstanbul’da hayatını kaybetti.

SULTANU’Ş ŞUARA UNVANINA SAHİP İKİNCİ ŞAİR

Necip Fazıl Kısakürek, Türk Edebiyatı Vakfınca 1980’de Sultanu’ş Şuara (Şairler Sultanı) ve 1982’de ise “Yılın Fikir ve Sanat Adamı” seçildi. Böylece Necip Fazıl Kısakürek, şair Baki’den sonra, Sultanu’ş Şuara unvanına sahip ikinci şair olarak tarihe geçti.

Necip Fazıl Kısakürek Edebi Kişiliği

Necip Fazıl, Cumhuriyet döneminde din, tasavvuf, politika, öykü, roman, tiyatro, şiir gibi birçok alanında eserler veren önemli bir edebiyatçıdır.

Edebiyat yaşantısının ilk dönemini teşkil eden şairlik yaşamının 1925 ve 1930 yılları arasında Kaldırımlar, Otel odası, Gel, Geçen Dakikalarım gibi şiirlere imza atmış ve bu şiirleri sayesinde tüm Türkiye tarafından tanınmıştır. Necip Fazıl’ın özellikle “Kaldırımlar” şiiri henüz 21 yaşında iken onu herkesin tanıdığı bir şair olmasını sağlamıştır.

Kısakürek, bütün şiirlerinde hece ölçüsünü başarılı bir şekilde kullanmıştır.. Birçok şiirinde hecede en zor biçimleri denemiş ve bunda da başarılı olmuştur. Edebiyatımızda 7+7 hece ölçüsünü en iyi kullanan şairdir.

Sağlam, temiz bir dilinin olması, güçlü bir teknikle şiir yazması ve şekildeki kusursuzluk onun büyük bir şair olmasını sağlamış ve Necip Fazıl yıllar boyu taklit edilmiştir.

Düz yazılarında da sağlam bir anlatım tekniği ve son derece güçlü bir fikirsel kurgu meydana getirmiştir. Necip Fazıl, yazdığı anı, makale, inceleme türündeki eserlerinde genellikle dini ve siyasi konular işlemiştir.

Yazdığı tiyatro oyunlarında korku ve kaygı psikolojisini işleyen sanatçı; anı, makale, inceleme türünde yazdığı eserlerinde de genellikle dinsel ve siyasal konular işlemiştir.

Necip Fazıl Kısakürek’in yazdığı ilk şiir kitabı “Örümcek Ağı” kitabını 1925 yılında, en ünlü kitabı “Çile” eserini ise 1962 yılında yazmıştır.

Necip Fazıl Kısakürek Eserleri

  1. HİKÂYELERİM
  2. CİNNET MUSTATİLİ (YILANLI KUYUDAN)
  3. BİR ADAM YARATMAK
  4. ÇİLE
  5. KAFA KÂĞIDI
  6. O VE BEN
  7. YUNUS EMRE
  8. AT’A SENFONİ
  9. PARA
  10. SAHTE KAHRAMANLAR
  11. HAZRET-İ ALİ
  12. TANRI KULUNDAN DİNLEDİKLERİM
  13. İHTİLÂL
  14. MOSKOF
  15. TOHUM
  16. AYNADAKİ YALAN
  17. REİS BEY
  18. BATI TEFEKKÜRÜ VE İSLÂM TASAVVUFU
  19. BÂBIÂLİ
  20. SOSYALİZM, KOMÜNİZM VE İNSANLIK
  21. HİTÂBELER
  22. PEYGAMBER HALKASI
  23. İBRAHİM ETHEM
  24. HESAPLAŞMA
  25. ESSELÂM
  26. DÜNYA BİR İNKILÂP BEKLİYOR
  27. HAC
  28. TARİH BOYUNCA BÜYÜK MAZLUMLAR
  29. TÜRKİYENİN MANZARASI
  30. KANLI SARIK
  31. NUR HARMANI
  32. İMAN VE İSLÂM ATLASI
  33. MÜDAFAALARIM
  34. VELİLER ORDUSUNDAN 333 (HALKADAN PIRILTILAR)
  35. BENİM GÖZÜMDE MENDERES
  36. İDEOLOCYA ÖRGÜSÜ
  37. MÜMİN KÂFİR
  38. KONUŞMALAR
  39. ÇÖLE İNEN NUR
  40. SON DEVRİN DİN MAZLUMLARI
  41. ÖFKE VE HİCİV
  42. SABIR TAŞI
  43. ULU HAKAN
  44. BAŞBUĞ VELÎLERDEN 33 (ALTUN SİLSİLE)
  45. MUKADDES EMÂNET
  46. İMAN VE AKSİYON
  47. RÂBITA-İ ŞERİFE
  48. DOĞRU YOLUN SAPIK KOLLARI
  49. KÜNYE
  50. TASAVVUF BAHÇELERİ
  51. PARMAKSIZ SALİH
  52. NAMIK KEMÂL
  53. HÜCUM VE POLEMİK
  54. ABDÜLHAMÎD HAN
  55. SİYAH PELERİNLİ ADAM
  56. AHŞAP KONAK
  57. PÜF NOKTASI
  58. YENİÇERİ
  59. REŞAHAT
  60. BAŞMAKÂLELERİM 1-2-3
  61. MEKTÛBAT
  62. GÖNÜL NİMETLERİ
  63. EDEBİYAT MAHKEMELERİ
  64. HÂDİSELERİN MUHASEBESİ 1-2-3
  65. RAPOR 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13
  66. SAVAŞ YAZILARI 1-2
  67. ÇERÇEVE 1-2-3-4-5-6
  68. KÂTİBİM
  69. DEPREM (ÇİLE)
  70. VİLLA SEMER
  71. VATAN ŞAİRİ NAMIK KEMÂL
  72. CANIM İSTANBUL
  73. UFUK ÇİZGİSİ
  74. EN KÖTÜ PATRON
  75. VATAN DOSTU SULTAN VAHİDÜDDİN
  76. TİYATRO VE TESİRİ

DERLEME DİZİSİ

  1. İSTANBULA HASRET
  2. YAHUDİLİK – MASONLUK – DÖNMELİK
  3. DİNİNİZİ ÖĞRENİNİZ
  4. VESİKALAR KONUŞUYOR
  5. NASREDDİN HOCA
  6. BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ
  7. BÜYÜK DOĞU CEMİYETİ

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski