ya-Latif Esmasının anlamı, zikir sayısı, faydaları ve faziletleri

Allah'ın 99 ism-i şerifi Esmaül Hüsna olan el Latif ne demek, anlamı, zikri, faydaları, faziletleri nedir? ya Latif Ebced değeri, zikir sayısı ve günü
el Latif

Allah'ın 99 ism-i şerifi Esmaül Hüsna olan el Latif ne demek, anlamı, zikri, faydaları, faziletleri nedir? ya Latif Ebced değeri, zikir sayısı ve günü


Latif Esması anlamı nedir? El Latif ne demek, zikri, fazileti nedir? Ebced değeri, zikir adedi ve günü, ne için ve ne zaman okunur? Ya Latif kaç defa çekilmeli? Latif kelimesi Kuran'da geçiyor mu? Faydaları ve sırları nedir? Ya Latif Esması Türkçe Anlamı


Ya Latif ne demek:

"En ince işlerin tüm inceliklerini bilen, ince ve sezilmez yollardan kullarına çeşitli faydalar ikram eden"

Allah'ın 99 güzel ismi Esmaül Hüsna'dan Latif ism-i şerifi, Lütuf ve inayeti sınırsız, en ince işlerin bütün incelik ve sırlarını bilen, bilinen, bilinmeyen, görünen, görünmeyen, bütün yollardan ve sebeplerden, kullarına her türlü iyilik ve faydaları veren zat demektir. Rifk ve lütufla muamele, umuru latifeye muhit velev sureti kahir ile de olsa kesir manasındadır.

Ya Latif anlamı:

Mutlak lütuf sahibi, lütuf ve keremi nihayetsiz olan, en ince işlerin tüm inceliklerini bilen, iyi ve iyilikle muamele eden, yarattığı tüm varlıklar için faydalar, yardımlar, ihsanlar bahşeden, lutüf ve keremi bol olan.

Yüce Allah, sevinçleri ve üzüntüleri birlikte yaratmış olduğunu görmeli, hatta öyle görmeli ki, en ızdıraplı anlarında dahi başkasının tesellisine ihtiyacı kalmadan kendi kalbinde cenabı Hakkın tecellisini duymalı, yaşamalı, kahrında bile lütfu görülen Allah'ü Teala'ya şükrederek kul olmaya çalışmalıdır.


El-Latîf arapça yazılışı: اللطيف

Bu zikir Cebrail Aleyhisselamın zikridir. Ebced değeri, zikir günü;

Ebced değeri; 129
Zikir günü; Cuma
Zikir saati; Zühre (Sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası. Gece okumalarında akşam namazı sonrası ve gece yarısından sonra)

Ebcet değeri – 129
En az zikir sayısı – 258
En fazla zikir sayısı -16641

"Allah'u Latifun bi ibadihi yerzuku men yeşau ve hüvel kaviyyül aziz." Ayet’i Celilesini her gün dokuz defa okuyan kimse her işinde Allah’u Teala’nın lütfuna mazhar olur. Öyle ki, rızkı güzel ve kolay yollardan adeta ayağına gelir.
  • Her gün 133 defa Ya Latif ism-i şerifini okuyanların zor işleri kolaylaşır.
  • Her gün 698 defa "Bismillahil Latif" diyenin ne dileği varsa Allah’ın izni ile yerine gelir.
  • Her gün 9 defa "Bismillahil Latif" diye okuyanın rızkı bol olur, ilahi tecellilere erer.
  • El Latif-Ya Latif, Cebrail Aleyhisselamın zikridir.

Rızkın Kolaylaşması, Sıkıntıların, kederlerin açılması, Hapistekilerin kurtulması, Zalimlerin Gözlerinden gizlenmek için Ya Latif (129 kere)

Şûrâ Suresi 19. Ayet

اَللّٰهُ لَط۪يفٌ بِعِبَادِه۪ يَرْزُقُ مَنْ يَشَٓاءُۚ وَهُوَ الْقَوِيُّ الْعَز۪يزُ۟
"Allâhu latîfun bi ibâdihî yerzuku men yeşâu, ve huvel kavîyyul azîz (azîzu)."
"Allah kullarına lütufkârdır, dilediğini rızıklandırır. O kuvvetlidir, güçlüdür."

Cebrail Aleyhisselam'ın okuduğu bir zikirdir. Hz. Meryem, Hz. İsa, bu esma ile lütfedilmiştir. O şekilde rivayet edilmektedir. Bu ismin başlıca bir kaç tecellisi,

  • Dileklerin kabulü
  • Astral seyahat yapmak
  • Nuranilerle görüşmek
  • Şifa vermek
  • Herkes tarafından sevilmek
Essalatü vessalamü aleyke ya seyyidi ya Rasulullah. Huz bi yedi kallet hıyleti, edrikni bi lutfike ve keremike ya sahibel lütfu vel ihsan. Ya rahmeten lil alemin.

Ya Latif Fazileti ve Sırları

Sıkıntılı bir durumdan, bir müşkilden kurtulmak isteyen kimse, 2 rekat namaz kılar ve her rekatta fatihadan sonra inşirah suresini okur, namazın sonunda yerinden kalkmadan 16.641 defa Ya Latif okursa ve dileğini, Cenab-ı Haktan dilerse hasıl olur inşallah.

  • Ya Latif ism-i şerifi, aşk acısına karşı okunur, eğer okuyanın kalbindeki gereksiz bir sevgi, bir hevesse, ya da karşılıksız bir sevgi ve üzülüyorsa kalbinden bu sevgiyi çekip alır. (çokça tecrübe edilmiştir.)
  • Bu isme, devam eden kimse katına çıktı, büyüklerce makamlarında kabul görür ve işlerini halleder.
  • Her gün, 5 vakit namazın arkasından 129 Ya Latif okuyan kimse işlerini Allah’a havale ederse giriştiği her işte başarılı olur, zorluklar kolayca geçer, bela ve musibetlerden korunur.
  • "El-Latif" ism-i şerifi çok güçlü bir esmadır. Özellikle içinden çıkılmaz durumlara karşı okunur, konu neyle ilgili olursa olsun, ızdırabı dindiren bir isimdir ve olacak olan olaylara hayret edersiniz.
  • Zor bir işle karşılaşıp, nasıl çözemeyeceğini bilmeyen bir kimse, temiz bir kalp ve iyi niyetle 16.641 defa "Ya Latif" ism-i şerifini zikrederse ne problemi varsa halleder, sıkıntısı çözülür.
  • Rızık darlığı, geçim sıkıntısı, çeken bir kimse, 16641 kez okuyup arkasında halini Allah’a arz ederek dua ederse yüce Allah onun bu sıkıntısını çözer, rızkını genişletir.
  • "Allahu Latifun bi ibadihi yerzuku men yeşau ve hüvel kaviyyül aziz" Ayet-i Celilesini her gün dokuz defa okuyan kimse her işinde Allahu Teala’nın lütfuna mazhar olur. Öyle ki rızkı güzel ve kolay yollardan adeta ayağına gelir.
  • Kendisi için, hayırlı olduğuna inandığı bir iş için, (dilek için) (16641) defa okursa istediğini elde eder.
  • Bir kimse, her gün Ya Latif ismini besmeleyle birleştirerek, Bismillahi’l-Latif şeklinde (698) defa zikrederse her ne isteği varsa yerine getirilir.
  • Ya Latif ismini herhangi bir iş için okuyan kimseye (dilek için) havas alimleri önce ismin zikrini sonra Fatiha ve İnşirah suresi ile iki rekat namaz kılıp arkasından da istediği şey için dua etmeyi tavsiye etmiştir, duanın kabul olacağı belirtilmiştir.

İçinde El Latif İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri:


1-) Enam suresi 103. ayet

لاَّ تُدْرِكُهُ الأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الأَبْصَارَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ
Okunuşu:
Lâ tudrikuhul ebsâru ve huve yudrikul ebsâr (ebsâra) ve huvel lâtîful habîr (habîru).
Anlamı: Görme hassaları onu idrak edemez. Ve O, görme hassalarını idrak eder. Ve O, latiftir, her şeyden haberdardır.

2-) Hac suresi 63. ayet

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَتُصْبِحُ الْأَرْضُ مُخْضَرَّةً إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

Okunuşu: E lem tera ennallâhe enzele mines semâi mâen fe tusbihul ardu muhdarraten, innallâhe latîfun habîr (habîrun).
Anlamı: Allah’ın semadan su indirdiğini ve böylece yeryüzünün yeşerdiğini görmedin mi? Muhakkak ki Allah, Latif’tir (lütûf sahibidir), Habîr’dir (her şeyden haberdardır).

3-) Lokman suresi 16. ayet

يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَكُن فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

Okunuşu: Yâ buneyye innehâ in teku miskâle habbetin min hardalin fe tekun fî sahratin ev fîs semâvâti ev fîl ardı ye’ti bihâllâhu, innellâhe latîfun habîr (habîrun).
Anlamı: Ey yavrum! Muhakkak ki o (amelin), bir hardal tanesi kadar dahi olsa ve o, bir kaya içinde veya göklerde veya yerde bile olsa, Allah onu, (kıyamet günü hayat filminde karşına) getirir. Muhakkak ki Allah; Latif’tir (lütuf sahibi), Habîr’dir (haberdar olan).

4-) Ahzab suresi 34. ayet

وَاذْكُرْنَ مَا يُتْلَى فِي بُيُوتِكُنَّ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ وَالْحِكْمَةِ إِنَّ اللَّهَ كَانَ لَطِيفًا خَبِيرًا

Okunuşu: Vezkurne mâ yutlâ fî buyûtikunne min âyâtillâhi vel hikmeti, innallâhe kâne latîfen habîrâ (habîran).
Anlamı: Ve evlerinizde Allah’ın ayetlerinden okunanları ve hikmeti zikredin. Muhakkak ki Allah; Latif’tir (lütuf sahibi), Habîr’dir (her şeyden haberdar).

5-) Şura suresi 19. ayet

اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَن يَشَاء وَهُوَ الْقَوِيُّ العَزِيزُ

Okunuşu: Allâhu latîfun bi ibâdihî yerzuku men yeşâu, ve huvel kavîyyul azîz (azîzu).
Anlamı: Allah, kullarına çok lütufkardır, dilediğini rızıklandırır. O, kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.

6-) Mülk suresi 14. ayet

أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ

Okunuşu: E lâ ya’lemu men halaka, ve huvel latîful habîr (habîru).
Anlamı: Yaratan (yarattığını) bilmez mi? Ve O; Latif’tir, Habîr’dir (haberdar olandır).

Ya Latif ism-i şerifi Duası ve zikirleri

Temiz elbise giyinmiş olarak temiz ve tenha bir yerde 2 rekat namaz kıldıktan sonra kıbleye karşı oturup 1000 defe "Yâ Lâtif" okuyup sonra 3 defa aşağıdaki dua okunur.

"Allahümme ente akrebü min külli kariybin ve ekremü min külli keriymin ve ecvedü min külli cevâdü ve ahfezu min külli hafiyzın ve eltafü min külli lâtiyfin es’elüke bismikel lâtifü en tüsahhıre li min halkıke men yakdı hâceti ve yedfe’u anni hasmi ve yüncini mimmen zalemeni ve âdâni bihakkıke yâ lâtifü yâ latifü yâ lâtifü eltafü bi ındeşşedâidi ve neccini minel mekâyidi küllihallahü lâtifün biıbâdihi yerzüku men yeşâü ve hüvel kaviyyül aziz"

Okuduktan sonra tekrar (1000) "Yâ Lâ Latif" okunur. Yine (3) defa yukardaki dua okunur. Böylece 16641 Ya Latif c.c her 1000 okumada 3 dua okuyarak bitirilir. En son 641 defa okunur ve 3 defa yine dua okunur. Ardından bir salavat 1 fatiha 3 ihlas süresi okunarak ne için dua edildiyse onun kabulü için dua edilir.

- Sitemizde bulunan diğer esma-ül hüsna anlamları listesi için tıklayın..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski