İstanbul depreminde en çok hangi ilçeler etkilenecek?

istanbul depremi riskli ilçeler, depremde istanbul'da en çok etkilenecek ilçeler, istanbul deprem risk haritası, yüksek riskli ilçeler hangileri?
istanbul depremi riskli ilçeler


istanbul depremi riskli ilçeler, depremde istanbul'da en çok etkilenecek ilçeler, istanbul deprem risk haritası, yüksek riskli ilçeler hangileri?


İSTANBUL DEPREMİ RİSKLİ İLÇELER

İstanbul'da beklenen deprem konusunda uzmanlar tarafından yapılan testler ve araştırmalar sonucunda Avrupa Yakası ile ilgili ağır bilançolar hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Deprem Profesörü Ahmet Ercan’ın tespitleri doğrultusunda “Cankurtaran’dan başlayıp Ayasofya’ya, oradan Süleymaniye’ye, oradan Fatih’e, Edirnekapı’ya, oradan Küçükçekmece ve Büyükçekmece göllerinin kuzey kıyısına bir çizgi çekin ve bu çizginin güneyindeki yerler depremde en çok hasar ve en çok yıkım görecek yerlerdir” açıklamasını yaptı.

Uzmanlar, İstanbul'da deprem riski taşıyan bölgeleri küçük deprem riski, orta deprem riski ve yüksek deprem riski olmak üzere üç aşamada ele alıyor. İşte İstanbul semtlerinin bulunduğu bu semtler;


Küçük Deprem Riski Taşıyan Semtler

Darıca, Dolayoba, Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Çengelköy, Polonezköy, Şile, Haydarpaşa, Altıyol, Bahariye, Kızıltoprak, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Kozyatağı, Altunizade, İçerenköy, Bağdat Caddesi, Fenerbahçe, Söğütlüçeşme (Kurbağalıdere dışında kalan kısımları), Moda (denize bakmayan kısımları), Acıbadem, Koşuyolu, Adalar, Eminönü, Rumelihisarı, Arnavutköy, Etiler, Beşiktaş, Maçka, Nişantaşı, Şişli, Taksim, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Levent, Maslak, İstinye, Tarabya, Sarıyer, Karaköy (rıhtım dışında kalan kısım), Gültepe, Emirgan, Bağcılar, Haraççı ve Taşocağı.

Orta Deprem Riski Taşıyan Semtler

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören'in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı'nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak'ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.


Yüksek Deprem Riski Taşıyan Semtler

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy'ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir'in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası'nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere.

Deprem sonrasında oluşacak olayların senaryosunu fiziki risklerle tanımlarken can kaybı, fiziksel yaralanma, içme ve atık su sistemlerinin göreceği zararları dahil ettiğimizde ortaya yukarıdaki harita çıkıyor.

Binaların sağlamlığını dışarıda bırakarak sadece fay hattının incelenmesiyle ortaya çıkan bu haritaya göre kırmızı renkle ifade edilen Avcılar, Kadıköy, Maltepe ve Pendik çevresindeki semtler depremde en büyük şiddeti göğüsleyecek. Mahmutbey ve Beşiktaş'tan başlayan hat ise kuzeye doğru gidildikçe yaşanacak şiddetin azalacağını gösteriyor.

Ayrıca raporlara göre deprem sonrası Fatih bu kıstaslara göre en fazla etkilenecek semt, hatta Küçükçekmece'nin tam iki katı kayıp bekleniyor.

Fatih'in ardından Bahçelievler, Avcılar, Küçükçekmece ve Bakırköy geliyor. Bu bölgelerde risklerin üstesinden gelebilecek yapılar aslında İstanbul'un da kaderini belirleyecek.

İstanbul'da deprem sonrasında en güvenli semt Şile.

Ardından Çatalca, Çekmeköy, Arnavutköy ve Beşiktaş geliyor.

17 Ağustos 1999 depreminde 18 bin olduğu göz önüne alındığında Büyük İstanbul Depremi'nde de kaybın bu sayılara benzer olmasından endişe ediliyor. Gereken önlemler alındığında tüm İstanbul'un hiçbir zarar görmeden bu depremi atlatması için çalışmalar sürüyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski