Ponzi nedir? Ponzi sistemi hakkında bilgi.

Ponzi nedir? Ponzi sistemi hakkında bilgi.
ponzi


Star TV’de yayınlanan Babil dizisinde Halit Ergenç’in canlandırıdığı ekonomi profesörü İrfan’ın öğrencilerine anlattığı Ponzi Sistemi merak uyandırdı.


Ponzi nedir sorusu, internette araştırılmaya devam ediyor. Saadet ve titan zinciri olarak da bilinen ve yasal gibi görünen ponzi sistemiyle pek çok kişi mağdur oluyor. Geçmişi 20. yüzyılın başlarına dayanan ponzi sistemi, günümüzde de etkisini koruyor. Peki, ponzi sistemi nedir ve ne demek? Ponzi nasıl çalışıyor? İşte, ponzi sistemi hakkında merak edilen bilgiler.

İtalyan Charles Ponzi tarafından geliştirilen bir dolandırıcılık yöntemi olan ponzi sistemi, sözde 'kazan kazan' sistemidir. İllegal sistem olan ponzi, yeni üye bulunamadığı takdirde çöküş aşamasına geçmekte ve üyelerin ödeme işlemleri gerçekleştirilememektedir.

PONZİ SİSTEMİ NEDİR?

Ponzi sistemi, İtalyan Charles Ponzi tarafından geliştirilen bir dolandırıcılık yöntemidir ve bu nedenle onun adıyla anılmaktadır. Charles Ponzi, ülkeler arasında değişim yapılabilen posta pullarının (reply coupon) bu ülkelerdeki fiyat farklılıklarından istifade ederek kar elde ettiğini duyurarak; Aralık 1919 da 150$ olan varlığını, Temmuz 1920 'de toplam 9 milyon dolara çıkardı.

Ağustos 1920 de sistem çöktüğünde Ponzi'nin yaklaşık 20 bin yatırımcıdan topladığı 10 milyon $ 'dan geriye sadece 30$ lık kupon kalmıştı. Ponzi düzeni, yasal gibi görünen bir yatırım aracına katılım ile kısa sürede yüksek oranda getiri sağlanacağı vaadine dayanmaktadır.

Dolandırıcı, toplanan paranın bir kısmını ilk katılımcılara geri ödemede kullanırken ,bir kısmını kendine ayırmakta ,ortaya çıkan fark yeni katılımcılara giderilmeye çalışılmaktadır. Yeterli sayıda yeni katılımcı bulunamaması durumunda da sistem çökmektedir. Sistemin çalışması için kilit nokta, insanların satın alacağı bir fikrin sunulmasıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski