Empati nedir? empatik ne demek? empati nasıl kurulur?

Empati nedir? empati ne demektir? empati nasıl kurulur? empati örnekleri nelerdir? empati hakkında bilgi.
empati


Empati nedir? empatik ne demek? empati nasıl kurulur? empati örnekleri nelerdir? empati hakkında bilgi.


EMPATİ NE DEMEK?

Empati; bir kişinin karşılaştığı durum ve olaylar karşısında sergilediği davranışları, hissetmiş olduğu duyguları anlamak için kendimizi bunları yaşayan kişinin yerine koyarak o durumu içselleştirmemize denen kavramdır.

Bu kavram, eş duyum ve duygudaşlık anlamlarına da gelip bu kelimelerle de anılmaktadır. Empati, toplumumuzda eksikliği oldukça hissedilen bir duygudur. Çünkü her gün sokağa çıktığınızda karşılaştığınız olayları göz ardı ettiğinizde insanların birbirlerine karşı ne kadar anlayışsız ve tahammülsüz olduğunu gözlemliyorsunuz. Bu durum, sizce de insanlarda bir duygunun eksik olduğunu ve insanların bunu kullanmaktan kendilerini alıkoyduklarını göstermiyor mu?


Empatik Ne Demek?

Empati yeteneği gelişmiş, mükemmel bir dinleme becerisine sahip olan ve bunları bilinçli bir şekilde empati yapmak için karşısındakilere karşı sabırlı ve etkili bir şekilde uygulayan kişilere "empatik" denir.

Empatik kişiler, dinleme becerileri ile karşısındaki kişileri daha iyi bir şekilde anlayabilirler ve onları yargılamaktan kaçınırlar. Bu şekilde insanlar arası iletişim süreçlerini de daha güçlü hala getirebilirler. Onlar, yardım için insanların yanındadırlar. Çevresinde yaşanan olumsuzlukları kendi içlerinde de hissederler ve herkesin sorunları ile ilgilenip bunlarla uğraşmayı severler.

Empati kurmak

Empati kurmak ya da empati yapmak demek kısaca kendimizi başkalarının yerine koyarak onların sevinçlerini, acılarını, korkularını hüzünlerin özetle hissettiklerini anlayabilmek, aynı duyguları yaşayabilmek demektir. Beynimiz bu yetiyi kullanabilmek için gerekli donanıma sahiptir. Sistemde yüklü ama maalesef bu yeteneği kullanmaktan kendimizi alıkoyuyoruz. Gündelik yaşamımızda empati kurmak adına bir şeyleri denemiyoruz bile… Bazı durumlarda ise kurduğumuzun farkında bile olmuyoruz.

İnsanlar, zaman zaman da olsa kendilerini karşısındaki herhangi bir kişinin yerine koymalıdır. Onlar gibi düşünmek, onları anlama konusunda yardımcı olacaktır. Böylelikle sorunlar çözüme kavuşacak ve kurulan iletişimler de daha sağlıklı olacaktır.


Empati nasıl kurulur?

Eğer hayata farklı açıdan bakmak, sağlıklı ilişkiler kurmak, günümüzü daha huzurlu ve mutlu olarak geçirmek istiyorsak, öncelikle kendimize empati nasıl kurulur bunu öğrenmeliyiz.

Şu adımları izleyerek insanlarla empati kurabiliriz:
  • Karşımızdaki kişinin yerine kendimizi koyarak ve içinde bulunduğu duruma onun penceresinden tarafsız ve ön yargısız bir şekilde bakarak.
  • Başkalarının ne hissettiğini ve hangi duygu içerisinde olduğunun farkında olarak, ona göre çıkarımlarda bulunarak.
  • İnsanların duygu ve düşüncelerini anladığımızı onlara hissettirerek, bunu da doğru bir şekilde ifade ederek karışımızdakiyle empati kurabiliriz.

Empati duygumuzu ne kadar geliştirirsek kendimizi de o kadar huzurlu ve mutlu hissederiz.

Empati Örnekleri

Empati duygusunun farkına bilinçli olarak varmak için gündelik yaşamda da olup biten bazı empati örnekleri ile bu duyguyu açıklamakta fayda var.

İzlediğiniz bir dizi sahnesinin etkisinde kalıp, bu durumu içselleştirmenizi empati örneği olarak verebiliriz. Rol icabı başından olumsuz bir olay geçen oyuncunun yerine kendinizi koyarak, bu olay benim başıma gelse ne yapardım, nasıl davranırdım gibi kendinize sorular yöneltip kafanızda hemen bir senaryo bile tasarlarsınız. O anı bir an hayal edip, o süreci yaşayabilirsiniz.

Sokakta karşılaştığınız ve soğuktan donmakta olan bir hayvanı gördüğünüzde hemen yardım etmeye çalışmanızda bir empati örneğidir. Çünkü onun halini anladınız ve çaresiz olduğunu düşünerek hareket ettiniz. Kendinizi onun yerine koyarak sorununa çözüm bulmaya çalıştınız. Zaten bu şekilde davranırsanız empati yapmış olursunuz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski