Hangi Hayvanlar Kurban Olmaz? Kurban olmayan hayvanlar

Hangi hayvanlar kurban olmaz? hangi hayvanlar kurban olarak kesilebilir? yabani hayvan kurban kesilir mi? yaban hayvanından kurban olur mu? Kurban olamayacak hayvanlar hangileridir?
hangi hayvanlar kurban olmaz?


Hangi hayvanlar kurban olmaz? Kurban olmayan hayvanlar, yabani hayvan kurban kesilir mi? yaban hayvanından kurban olur mu? Kurban olamayacak hayvanlar hangileridir?


Kurbanlıklar ancak deve, sığır ve koyun türlerinden olur. Zira kurbanlık, en’âm cinsinden seçileceği için bu gruba girmeyen (etleri yenilen) yaban hayvanlarının hiçbir çeşidi kurban olmaz. Kur’an-ı Kerimin ifadesiyle [1] en’âm cinsinden olmayan eti yenir hayvanlardan kuş çeşitlerinin veya diğerlerinin kurban edilmesi sahih değildir. Hz. Peygamber’den de en’âmdan başka hayvanlardan kurban edildiğine dair gelen bir haber yoktur. [2]

Yaban Hayvanları

Yaban hayvanların kurban olacağı hususunda herhangi bir nas bulunmamaktadır. En’âm cinsinden olmadığı için yaban sığırı ve eşeği, geyik, ceylan emsali hayvanlar, kurbanlık değillerdir. Kurbanlıkların hangi hayvanlardan seçileceği kıyas dışı olduğu için burada deve, sığır, koyun, keçi türlerine kıyasta bulunularak hüküm verilemez.


- Kurban edilebilecek hayvanlar için; hangi yayvanlar kurban edilebilir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Kümes hayvanlar en’âm cinsinden sayılmadığı için tavuk, horoz, hindi, kaz, ördek, deve kuşu gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi sahih değildir. Bu tür hayvanların kurban niyetiyle kesimi, Mecusi âdeti kabul edilmiş ve tahrimen mekruh görülmüştür.

[1] Hac/34
[2] Alauddin es-Semerkandî, Tuhfetu’l-Fukahâ 3/84

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski