Karavan ehliyeti nasıl alınır? BE sınıfı Karavan ehliyeti fiyatı 2024

Karavan ehliyeti nasıl alınır? BE sınıfı karavan ehliyeti fiyatı 2024 Çekme Karavan kullanmak için ehliyet gerekir mi? karavan ehliyeti nedir? b ehliyetle karavan kullanılır mı? b sınıfı ehliyetle römork karavan kullanılır mı?
Karavan Ehliyeti


Karavan ehliyeti nasıl alınır? BE sınıfı karavan ehliyeti fiyatı 2024 Çekme Karavan kullanmak için ehliyet gerekir mi? karavan ehliyeti nedir? b ehliyetle karavan kullanılır mı? b sınıfı ehliyetle römork karavan kullanılır mı?


Karavan nedir?

Karavan birçok amaç için üretilen çekme yada araç üzeri tipte motorlu araç vasıtasıyla istenen yere taşınabilen yaşam alanıdır. Karavan ehliyeti Avrupa Birliğine uyumlu ehliyet sınıfı düzenlemesiyle birlikte literatüre girmiş durumdadır.

Karavan ehliyeti; karavanı çekeceğiniz araca göre ismi değişen, örneğin B sınıfı bir araç ise BE, C sınıfı bir araç ise CE, D sınıfı bir araç ise DE olarak adlandırılan ehliyet tipidir.


Ülkemizde genellikle karavanlar B sınıfı araçlarla çekildiği için Karavan ehliyetini BE sınıfı ehliyet olarak sınıflandırmak daha doğru olacaktır. (Çekme tipi olmayan moto karavanlarda ilgili aracın yüklü ağırlığına bağlı olarak girdiği kamyon , minibüs vb. ehliyet sınıfına göre sürücü belgesi sahibi olunması gerekmektedir.)

B sınıfı ehliyet hangi karavan kullanabilir mi?

Mevcut yönetmeliğe göre B sınıfı ehliyetle sadece taşıma kapasitesi 750 kg.'a kadar römork veya karakan çekebilirsiniz.


Karavan Ehliyeti nasıl alınır?

BE sınıfı ehliyet, B sınıfı bir otomobili arkasına 750 kg üzeri taşıma kapasitesine sahip bir Römork ya da Karavan bağlayarak kullanabilmek için gerekli belgedir. BE sınıfı ehliyete sahip sürücüler şehir içi ve şehirler arası tüm yollarda Karavan ya da römorklarıyla seyahat edebilirler.

Karavan ehliyeti (BE) almak için, bu ehliyet sınıfını veren bir sürücü kursuna kayıt olup, 6 saatlik direksiyon eğitimi aldıktan sonra direksiyon sınavına girip Karavan Ehliyeti alabilirsiniz.


B sınıfı ehliyet karavan kullanabilir mi?

Yüklü ağırlığı 750 kg altında olan römorkları BE , CE , DE vb. E eki olmadan ilgili araca bağlayarak çekebilirsiniz. Ancak 750 kg üzeri yüklü ağırlığa sahip römork kullanacaksanız B sınıfı bir otomobil ise BE, C sınıfı bir Kamyon ise CE sınıfı, D sınıfı bir otobüsse CE sınıfı ehliyete de sahip olmanız gerekmektedir.

BE Sınıfı Karavan Ehliyeti

750 kg üzeri bir römork veya karavan kullanacaksanız mutlaka bu tip ehliyeti almanız gerekmektedir. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetle değiştirdiğinizde BE sınıfı araç kullanmaya yetkili olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. 1997 tarihinden önce E sınıfı ehliyet yada herhangi bir yıl eski ismiyle D sınıfı tır ehliyeti aldıysanız BE sınıfı ehliyete sahip sayılırsınız. Tekrar fark ehliyeti almanıza gerek kalmayacaktır.


Karavan Ehliyeti Nasıl Alınır?

BE sınıfı ehliyetleri sürücü kurslarında görülen eğitim ve sonrasında direksiyon sınavı ile alınan sertifika, nüfus müdürlüklerinden BE sınıfına yükseltilebilmektedir. BE sınıfı ehliyet pek bilinmediği için hangi kursların verdiği net olarak ortada olmasa da bireysel olarak ilinizdeki sürücü kursları aranıp araştırılarak BE sınıfı ehliyet sertifikası verip vermedikleri sorulabilir.

Karavan ehliyeti fiyatı ne kadar?

Karavan kullanmayı düşünen sürücüler BE sınıfı ehliyet kaç para? sorusunun cevabını da araştırmaktadır. B sınıfı ehliyeti olanların, 750 kg. üzeri Karavan kullanabilmeleri için almaları gereken, BE sınıfı ehliyet fiyatı (2024 yılı) İstanbul için 11.340 TL'dir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski