el-Cebbar esmasının anlamı, zikir sayısı, faydaları ve faziletleri

El Cebbar ism-i şerifi Esmaül Hüsnasından olan Ya CABBAR ne demek, anlamı, zikri, fazileti nedir? El Cabbar Ebced değeri, zikir adedi ve günü nedir?
el cabbar

El Cebbar ism-i şerifi, Allah'ın Esmaül Hüsnasından olan Ya CABBAR ne demek, anlamı, zikri, fazileti nedir? El Cabbar Ebced değeri, zikir adedi ve günü nedir?


El-Cebbar Dilediğini cebir yoluyla yapan, kayıtsız şartsız herkese cebredecek güçte olan, hiç kimse tarafından kendisine cebir olunamayan.

El-Cebbar: Kırılanları onaran, eksikleri tamamlayan; Dilediğini zorla yaptırmaya muktedir olan.

El-Cebbar Arapça yazılışı: الجبّار

Bu ism-i şerif cebir maddesindendir. Cebir, “kırık kemiği sarıp bitiştirmek, eksiği bütünlemek” manasına geldiği gibi, “icbar etmek”, yani, “zorla iş gördürmek” manasına da gelir.

Bu mânaya göre Allah Teâlâ Cebbar’dır. Yani, kırılanları onarır, eksikleri tamamlar, her türlü perişanlıkları düzeltir, yoluna kor.

Cebbar’ın ikinci mânasına göre de; Allah (c.c) kâinatın her noktasında ve her şey üzerinde dilediğini yaptırmağa muktedirdir. Hüküm ve iradesine karşı gelinmek ihtimali yoktur.

Cenab-ı Hak buyuruyor:
“O Allah ki, O’ndan başka İlah yoktur. Meliktir; Kuddüstur; Selam’dır; Mü’mindir; Müheymindir; Azizdir; Cebbardır; Mütekebbirdir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok Yücedir.”
(Haşr, 23)

Hüküm sahibi Allah’tır. O ne derse olur, muradı yerine gelir. Bir hadis-i kudsisinde “Ey kulum, sen murad edersin ben de ederim, Fakat senin muradın olmaz, benim muradım olur.” buyurmuştur.

El-Cebbar Esması hakkında

Allah Teâlâ birçok fiilde insana irade vermiş ve hür yaratmış olmakla beraber bütün isteklerini yerine getirmeye mecbur değildir. Dilerse, dilediği anda iradelerini yok eder. Nitekim bir hadiste “Allah Teâlâ kaza ve kaderini yerine getirmeyi istediği vakit, akıl sahiplerinin akıllarını gideriverir ki, kaza ve kaderi onlarda yerine gelsin. Emri yerine gelince de akıllarını onlara geri verir. Böylece de pişmanlık başlar.” buyurulmuştur. Dilerse onların akıl ve iradelerini yok etmemekle beraber isteklerinin aksine kendi hüküm ve iradesini zorla üzerlerinde icra eder. Nitekim Allah’tan korkmayan, emirlerine karşı gelmek isteyen âsiler, azaba ve cezaya yanaşmak istemedikleri halde, vakti gelince cezalarını çekmeye mecbur olurlar. Hâsılı Allah Teâlâ’nın mutlak iradesi altında mağlup ve mecbur olmayacak hiçbir şey tasavvur olunamaz.

Ey Cebbar olan Allah’ım! Seni tanıyan birinin, herhangi bir iş için başkasından yardım dilemesine şaşarım. Seni tanıyan birinin, senden başka birisine yönelmesine şaşarım.

El-Cebbar Ebced değeri: El-Cebbar zikir sayısı (206)
El-cebbar  zikir saati: Merih,
El-Cebbar Zikir günü: Salı‘dır.

El-Cebbar Esmasının Faziletleri, Havas ve Esrarı

El-Cebbar ism-i şerifi, insanların gözünde heybetli ve güzel görünmek, her yerde saygı görmek ve sözlerinin kabul edilmesi ve zalimlerin helakı için, “Ya Cebbar Celle celalühü” diyerek 206 kere okunur.

Bu isme devam eden zulümden korunur. Müsebbiatı Aşare‘den sonra sabah ve akşam 21 kere okunursa her türlü düşmandan korunur.

Sitemizde bulunan diğer esma-ül hüsna anlamları listesi için tıklayın..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski