Yerli Aşı TURKOVAK'ın geliştiricisi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli kimdir?

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli kimdir? aslen nerelidir? kaç yaşında? mesleği uzmanlık alanı ne? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.
Aykut Özdarendeli


Prof. Dr. Aykut Özdarendeli kimdir? aslen nerelidir? kaç yaşında? mesleği uzmanlık alanı ne? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.

Yerli aşı çalışmaları kapsamında koronavirüse karşı yerli aşıyı geliştiren isim olan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hakkında merak edilenler.

PROF. DR. AYKUT ÖZDARENDELİ KİMDİR?

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli 11 Nisan 1969 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Asıl mesleği veteriner hekimliktir. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi "ERAGEM"in müdürü ve tıp fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesidir.
2015 yılında dünyada hücre kültür temelli "KKKA" aşısının ilk patentini alması ve ekibiyle beraber "SARS-CoV-2"ye karşı "TURKOVAC" aşısını geliştiren kişidir.

İlkokul ve ortaokul eğitimini Konya'da tamamlayan Aykut Özdarendeli, liseyi Malatya Lisesi'nde tamamladı. 1986 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne giren ünlü bilim adamı, 1991 yılında buradan mezun oldu.

1997 yılında Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Viroloji programında doktorasını tamamlayan Özdarendeli, 1998 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalına atandı.

2005 yılında Doç. Dr. unvanını aldı. 2011 yılında da Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalına profesör olarak görev yapmaya başladı.

Türkiye'deki eğitimlerinin yanı sıra farklı tarihlerde Pittsburg State Üniversitesi ve Tennessee State Üniversitesi'nde post doktora yapan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, 2015 yılında Erciyes Üniversitesi'nde ERAGEM'i kurdu.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski