Ispanağın arasına karışan Güzelavrat otu zehirliyor!

Ispanakla güzelavrat otu nasıl ayırt edilir? güzel avrat otu nasıldır? şekli nasıl? Güzelavrat otu nedir? nasıl zehirler?
güzel avrat otu


Ispanakla güzelavrat otu nasıl ayırt edilir? güzel avrat otu nasıldır? şekli nasıl? Güzelavrat otu nedir? nasıl zehirler?


Kış aylarının gelmesiyle birlikte ıspanak sezonu da açılmış oldu. Vatandaşlar pazar alışverişlerinde ıspanak alırken, ıspanağın arasına karışan güzel avrat otu insanların zehirlenmesine yol açabiliyor. nedir bu güzelavratotu? ıspanaktan nasıl ayırt edilir? işte detaylar. 

Pazardan alıp tükettiğimiz ıspanağın içine saklanan güzelavrat otu insanları zehirleyerek sağlığı ciddi ölçüde tehlikeye atıyor. Ispanak içine karışan güzelavrat otu Zehirlenmesi yaşamamak için tüketiciler nelere dikkat etmelidir? Şu sıralar ıspanak tüketmemizde bir sakınca var mı? gibi soruların cevapları da vatandaşlar tarafından aranıyor.


güzelavrat otunun şekli nasıldır?
güzelavrat otu

Güzelavrat Otu Nedir?

Bilimsel adı "atropa belladonna" olan, halk arasında "güzelavrat otu" olarak bilinen bu zehirli ot ıspanak demetlerinin arasına karışması ve ıspanaktan zor ayırt edilmesiyle biliniyor. Eğer tüketirken dikkatli olunmazsa 2 saat içerisinde çok ciddi zehirlenme semptomları ortaya çıkıyor.

Ispanak Zehirlenmesi Belirtileri Neler?

  • Göz bebeklerinde irileşme
  • Ciltte kuruluk oluşması
  • Vücut sıcaklığının yükselmesi
  • Tansiyon ve nabızda yükselme
  • İdrar yaparken zorluk yaşama
  • Halüsinasyon

Bu belirtilerin şiddeti, tüketilen bitki miktarına göre artış gösteriyor. Eğer ıspanak tükettikten 2 saat sonra bu belirtiler oluşursa, zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor. Özellikle halüsinasyon bu belirtiler içinde en ciddiye alınması gereken ve hastanın yoğun bakıma alınmasını gerektiren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hafif olgularda 12 saatlik bir destek tedavisi ile tamamen düzelme yaşanabilirken, olgunun şiddetine göre tedavi süresi 72 saat sürebilir.

Ispanak ile Güzelavrat Otu Nasıl Ayırt Edilir?

Zehirlenmelerin çoğu tüketicilerin sadece ıspanak aldıklarını zannederek yemek olarak tüketmelerinden kaynaklanıyor. Ispanak alındığında alınan demet çok dikkatlice kontrol edilmeli, demetin içinde şekil olarak ıspanağa benzemeyen bitkiler mutlaka ayıklanmalıdır. Zehirli olan güzelavrat otu ıspanakların arasına karışarak fark edilmesi güçleşen bir bitkidir. Dikkatli bir tüketici ıspanağın arasına karışan ve ıspanaktan farklı olan her bitkiyi ayırt edebilir.

- Ispanağın faydaları nelerdir? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski