Prof. Dr. Engin Arık kimdir? nasıl ve ne zaman öldü?

Prof. Dr. Engin Arık kimdir? Engin Arık ülkemiz için neler yapmıştır? engin arık toryum çalışmaları, engin arık ülkemize katkıları, engin arık kısaca hayatı.
Prof. Dr. Engin Arık Toryum


Prof. Dr. Engin Arık kimdir? Engin Arık ülkemiz için neler yapmıştır? engin arık toryum çalışmaları, engin arık ülkemize katkıları, engin arık kısaca hayatı.


PROF. DR. ENGİN ARIK HAYATI

Engin Arık 14 Ekim 1948 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörüdür. 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta'da şaibeli bir şekilde düşen uçakta, 59 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Prof. Dr. Engin Arık, Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştır.

Şimdiki adı Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi olan, Atatürk Kız Lisesi'ni 1965 yılında bitirdi. 1969'da İstanbul Üniversitesi'nden matematik ve fizik diploması aldıktan sonra, aynı üniversitenin Kuramsal Fizik Kürsüsü'nde öğrenci asistanı olarak çalışmaya başlamıştır.

Deneysel yüksek enerji fiziği alanında Pittsburgh Üniversitesi'nde 1971'de master, 1976'da doktor unvanı aldı. Doktora çalışmasının ana temasını değişik elementler üzerine hyperon demeti yollanarak gözlenen rezonansları oluşturuyordu. 1976-1979 doktora sonrası araştırmacı olarak Londra Üniversitesi ve Rutherford Laboratuvarları'nda hidrojen hedef üzerine yollanan pion demeti ile exotic delta oluşumlarını inceleyen deneylerde yer aldı.

Engin Arık 1979'da Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'ne girdi. Deneysel yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla 1981 yılında doçent oldu. 1983'te, Control Data Corporation'da iki yıl çalışmak üzere üniversiteyi bıraktı ve ardından Boğaziçi Üniversitesi'ne dönerek 1988 yılında profesör oldu.


Engin Arık ülkemiz için neler yapmıştır?

1997 ve 2000 yılları arasında Viyana'da Birleşmiş Milletler'in bir kuruluşu olan Comprehensive Test Ban Treaty Organization'da radionuclide görevlisi olarak çalıştı.

1990'dan sonra CERN'deki çalışmalara katıldı. ATLAS ve CAST deneylerine katılan Türk bilim insanlarına liderlik yaptı. Arık deneysel yüksek enerji fiziği alanında yüzün üzerinde makale yayımlamış, yüzlerce atıf almıştır. Aynı zamanda Türk Ulusal Hızlandırıcı Projesi'nin de yürütücülüğünü yapan Arık, 30 Kasım 2007 tarihinde Isparta'da şaibeli bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Uçakta Engin Hoca gibi 5 fizikçi daha vardı. Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.

Prof. Dr. Engin Arık Toryum Hakkında ne demişti?
Prof. Dr. Engin Arık Toryum Hakkında ne demişti?


Yaşamını yitiren 6 fizikçiden 2'si alanlarında uzman olan profesörlerdi.

O isimler Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi'nden, Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma görevlisi Mustafa Fidan'dı.


Prof. Dr. Engin Arık eşi kim?

Engin Arık, Boğaziçi Üniversitesi'nde kendisiyle aynı bölümde profesör olan Metin Arık ile evliydi ve iki çocuğu vardı.

2014 yılında yayınlanan Webometrics raporunda yer alan h-index'i sıralamasına göre, Türkiye'deki bilim insanları içerisinde halen ilk sırada yer almaktadır.

Prof. Dr. Engin Arık'ın Toryum çalışmaları

Sadece deneysel yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla sınırlı kalmayan Arık, Türkiye'de çok önemli rezervleri bulunan toryum mineralinin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği ve olması gerektiği yönündeki görüşleri ve çalışmalarıyla tanındı.

Bu doğrultuda, Türkiye'nin toryum ile elektrik enerjisi üretebilme olanağına kavuştuğunda trilyonlarca varil petrole eş değerde bir enerji kaynağının sahibi olacağını ileri sürdü. Hızlandırıcı projesi ve Türkiye'nin CERN'e üyeliği konusundaki çalışmaları nedeniyle kendisine suikast düzenlendiği, uçağının MOSSAD veya başka bir istihbarat teşkilatı tarafından düşürülmüş olabileceği iddiaları ortaya atılmıştır.

Engin Arık Toryum Videosu

Prof. Engin Arık "Kurtarıcının üzerinde oturuyorsunuz, ama haberiniz yok."

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski