Mehmet Ağar kimdir? aslen nereli? kaç yaşında?

Mehmet Ağar kimdir? aslen nereli? kaç yaşında? eşi çocukları kim? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.
Mehmet Ağar

Mehmet Ağar kimdir? aslen nereli? kaç yaşında? eşi çocukları kim? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.


Eski emniyet genel müdürü, Elazığ milletvekili, bürokrat ve eski bakan Mehmet Ağar'ın hayatı hakkında merak edilenler.

Mehmet Ağar, 30 Ekim 1951'de Ankara'da babasının görev yaptığı Çankaya Köşkü'nde dünyaya gelmiştir. Asıl tam adı Mehmet Kemal Ağar'dır. Aslen memleketi Elazığ'dır.

Kendisi gibi emniyet müdürü olan babasının görevi dolayısıyla 1957 yılında Urfa'da başladığı ilkokulu, Gümüşhane, Bolu, Adana, Ankara ve Erzincan'da; Erzincan'da başladığı ortaokulu, Kayseri, Diyarbakır ve Uşak'ta bitirmiş, Liseye Ankara'da başlamış ve 1968 yılında İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olmuştur. Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin İktisat ve Maliye Bölümü'nde Emniyet Genel Müdürlüğü bursu ile öğrenim görmüş ve 1973 yılında mezun olmuştur.

İlk devlet memuriyetlerini Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi'nde ve ardından Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü'nde komiser rütbesiyle yaptı. 1976'da Ankara vilayeti kaymakam adayı olarak İçişleri Bakanlığı'nda göreve başladı. İznik ve Selçuk ilçelerinde kaymakam vekili, Torul ve Delice ilçelerinde ise kaymakam olarak görev yaptı.

1980 yılının Ocak ayında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi müdür muavini, 1981 yılı Mayıs ayında ise asayiş şube müdürü oldu. 1984-88 arasında terör ve asayişten sorumlu İstanbul emniyet müdür yardımcısı olarak çalıştı. 1988'de Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne 1990'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne, 1992'de Erzurum Valiliği'ne, 1993 Temmuz ayında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, atandı. Erzurum Valisi iken, o dönem firarda olan Bahçelievler katliamı sorumlularından Haluk Kırcı'nın nikah şahitliğini yaptı.


Kırcı'nın poliste ve DGM'de verdiği ifadeyi Gazeteci Uğur Dündar Hürriyet gazetesinde 17 Ocak 1995'te yayınladı.

Kırcı, nikâh şahitliği olayını şöyle anlattı: "Şartlı Tahliye Yasası'ndan yararlanıp tahliye olduktan sonra Erzurum'a geldim. 1 Ağustos 1992'deki nikâh törenimden önce, MHP il başkanı ile birlikte, Vali Mehmet Ağar'ın makamına gittik. İl başkanı, nikah davetiyemizi verirken, beni Ağar'la tanıştırdı ve onu bilgilendirdi. Ağar korumasına, nikah günü gideceği bir başka daveti iptal ettirmesini ve törenimize mutlaka katılacağını söyledi. Başlangıçta onu nikah şahidi göstermeyi düşünmüyorduk. Ama kentin valisi davetimizi kabul edip gelince, şahit koltuğuna oturmasını rica ettik."

Ağar, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi'nden Elazığ milletvekili oldu. 1996'da 53'üncü Hükümet'te Adalet Bakanı, Refah-Yol Koalisyonu tarafından kurulan 54'üncü Hükümet bünyesinde ise İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Başbakan Necmettin Erbakan'ın Libya gezisini tasvip etmeyen Ağar, bu kararı protesto ederek 8 Kasım 1996 tarihinde görevinden istifa etti. Ağar, 1999 Türkiye Genel Seçimlerinde Elazığ'dan 68.540 oy alarak bağımsız milletvekili seçildi.

Emniyet genel müdürü, adalet bakanı ve içişleri bakanı olarak görev yaptığı yıllar, terörle mücadelenin yoğun olduğu dönemlerdi. 14-15 Aralık 2002 tarihleri arasında yapılan DYP 7. Olağan Kongresi'nde ilk turda salt çoğunluğu sağlayarak Doğru Yol Partisi'nin genel başkanı seçildi. 14-15 Mayıs 2005 tarihlerinde yapılan 8. Olağan Büyük Kongre'de 1071 oyla tekrar genel başkanlığa seçildi.

2007 Türkiye genel seçimleri sonuçları açıklanmaya başladıktan az sonra, saat 19:30 sularında partisinin barajı geçemeyeceği anlaşılınca genel başkanlıktan istifa ettiğini, basın danışmanı aracılığıyla duyurdu.


Mehmet Ağar eşi ve çocukları

Mehmet Ağar, 1974 yılında Emel Ağar'la evlendi, bu evlilikten Zülfü Tolga Ağar (Ak Parti 27. Dönem Elazığ Milletvekili) ve Yasemin Ağar (1997 yılında genç yaşta hayatını kaybetti) adında iki çocuğu oldu.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski