Gök gürültüsü neden olur? Gök gürlediğinde okunacak dua

Gök gürültüsü neden olur? Gök gürlediğinde okunacak dua hangisidir? Gök gürültüsü nasıl oluşur? Şimşek neden oluşur? Şimşek çakarken hangi dua okunur?
Şişmek çaktığında okunacak dua

Gök gürültüsü neden olur? Gök gürlediğinde okunacak dua hangisidir? Gök gürültüsü nasıl oluşur? Şimşek neden oluşur? Şimşek çakarken hangi dua okunur?


Başta İstanbul ve çevre illerde etkili olan gök gürültüsü ve şimşekler çakmaya başladı. Bu durumdan etkilenen vatandaşlar internette; gök gürlediğinde okunması gereken dua, Gök gürültüsü için dua, Gök gürültüsünden korkan insan ne yapmalı, Gök gürültüsü duası Türkçe, Gök gürlerken yapılmaması gerekenler, gibi sorgulamalarla araştırma yapmaktadır.

Gök gürültüsü yıldırım ayet
Gök gürültüsü yıldırım ayet


Gök gürültüsü neden olur?

Gök gürültüsünden önce ya şimşek çaktığı ya da yıldırım düştüğü görülür. Bunun nedeni, ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasıdır. Basit bir tanım yapacak olursak gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım sırasında oluşan, patlamayı andıran çok güçlü seslere denir.

Şimşek neden olur?

Şimşek, bir bulut kümesi aşırı miktarda + veya - elektrik yükü ile yüklendiğinde meydana gelen, gözle görülür elektrik boşalması sonucu oluşur.

Elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekir. Şimşek ve yıldırım sadece kümülonimbüs bulutlarında görülür. Diğer bulutlarda sadece enerji akımı sayesinde görülebilir.

Gök gürültüsü, özellikle gökyüzünde gri rengin hakim olduğu havalarda sıklıkla karşılaşılan çıkan doğa olaylarından biridir. Bazen gök gürültüsü o kadar kuvvetli olur ki binaların camlarını titretir. Bu denli gürültü bazı insanlarda gök gürültüsü fobisinin oluşmasına da neden olmuştur. Çoğu insan gök gürültüsünden korkmaktadır.

Gök gürültüsü neden şimşekten sonra duyulur?

Gök gürültüsü, yer yüzünde her zaman şimşekten daha sonra duyulur. Bunun nedeni ışık hızının ses hızından çok daha yüksek olmasıdır. (Işık hızı saniyede 300.000 kilometre iken, ses hızı saniyede 340 metredir) bu sebepten dolayı şimşek ne kadar uzaklıkta olursa olsun biz anında bunu görürüz.

Hava olayları atmosferin en alt katmanı olan troposfer katmanında oluştuğundan ve bu katmanın kalınlığı veya yüksekliği yeryüzünden en fazla 16-17 kilometre olduğundan troposferin en yüksek kısmında meydana gelecek bir şimşek yeryüzünde bulunan bir kişi tarafından ancak 50 saniye sonra duyulur. (17.000 metre/340 saniye), genel olarak şimşek ve yıldırım yeryüzüne yakın bir yerde meydana geldiğinden şimşek ışığını gördükten 3-5 saniye sonra gök gürültüsü sesi duyulmaktadır.



Gök gürültüsü uzaklık hesaplama

Çoğu insan gök gürültüsü uzaklığı hesaplama ile gök gürültüsünün ne kadar uzaklıkta meydana geldiğini hesaplamak ister.

Şimşek çaktığı veya ışık göründüğü anda saatimizin kronometresini başlatıp, gök gürültüsü sesini duyduğumuz anda kronometreyi durdurup, kronometremizdeki saniyeyi 340 metre ile çarparsak gök gürültüsünün oluştuğu yerin bulunduğumuz yere olan uzaklığını yaklaşık olarak hesaplamış oluruz.

Gök gürlediğinde okunacak dua

İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: "Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik."

Şimşek çakarken okunacak dua

Anlamı;
"Ey Rabbim! Bizi gadabınla öldürme, azâbınla helâk etme, bundan evvel bize âfiyet ver," derlerdi. (Tuhfetû’z-Zakirîn, 173 (Tirmizî, İbn es-Seniy’den)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski