İcra Borcundan Eve Haciz Gelir mi? Hangi Eşyalar Haczedilir?

icra evden eşya alabilir mi? eve haciz gelirse evden hangi eşyaları alabilir? eve haciz yasası 2023 ev haczi kalktı mı? haczedilmeyen ev eşyaları listesi hangileri? haczedilmeyen mallar neler?
icra hangi eşyaları alır


Bu yazımızda sizlere, bankalara veya çeşitli kurumlara borcu olan vatandaşların en çok merak ettiği sorular arasında yer alan; icra evden eşya alabilir mi? eve haciz gelirse evden hangi eşyaları alabilir? eve haciz yasası 2023 ev haczi kalktı mı? haczedilmeyen ev eşyaları listesi hangileri? haczedilmeyen mallar neler? gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Borçlarını ödeyemeyen kişilerin sayısı hızla artmaktadır, Özellikle bankaların takibinde olan, kredi kartı, kredi alacakları rekor kırarken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kredi çekmeyi zorlaştıracak yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalar bulunmaktadır.

KREDİ KARTI BORCUNDAN EVE HACİZ GELİR Mİ?

Salgın sürecinde eve haciz işlemini engellemek adına kanuni bir düzenleme yapılmıştı. Ancak bu yasal düzenleme süreci sona erdi ve borcunu ödeyemeyen kişilere haciz yolu yeniden açıldı. Borcu olan kişinin her türlü mal ve hakkına haciz konulması mümkündür. Burada asıl olan borcun ödenmesini sağlamak, alacaklının ise alacağına kavuşmasını sağlamaktır.


HACZEDİLMEYEN EV EŞYALARI LİSTESİ! İCRA HANGİ EŞYALARI ALIR, HANGİ MALLAR HACZEDİLEBİLİR 2023?

Kanunen borçlu ile aynı evde yaşayan kişilerin gerekli her türlü eşyaları haczedilemez. Yani kişinin evde gerekli olan, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan bir şekilde yaşamını sürdürmesini sağlayacak olan eşyalara haciz konulamaz.

HACZEDİLEBİLECEK EŞYALAR NELER?

Evde olan beyaz eşya veya diğer eşyalardan, ikinci bir ürün varsa bunlar haczedilebilir. Günlük zaruri kullanımın dışında kalan; altın, para, döviz, gümüş, antika ev eşyaları, değerli süs eşyaları ve antika eşyalar vb. gibi lüks kategorisine giren tüm eşyalar haciz edilebilir.

HACZEDİLEN EŞYALAR NE OLUR?

Haciz memuru eve geldiğinde kapıyı açmak bir zorunluluktur aksi durumda kapı çilingirle açtırılır. İtiraz oluşması durumunda ise polis zoru ile gerçekleştirilir. Bundan dolayı haciz işlemi yapılacağı zaman borçlunun itiraz etmesi sonuç vermez.


Borçlu tarafın merak ettiği Haciz edilen eşyalar ne olur? sorusunun cevabı ise, Borçlu borcunu ödeyeceğine dair bir taahhüt verirse, bu eşyalar alacaklı kabul ettiği takdirde borçlunun yediemin olarak kabul edilmesi ile kendisine rehin olarak bırakılabilir. Borçlu borcunu ödeyeceği yasal süreye kadar mallar üzerinde emanetçi olur. Bunun dışında resmi yediemin depolarına götürülebilen mallar borcun süresinde ödenmemesi durumunda satışa sunulur.

HACZEDİLEN EŞYALAR GERİ ALINABİLİR Mİ?

Süresi içerisinde borç ödenmediği takdirde eşyalar satışa çıkarılarak, elde edilen para ile alacaklı alacağını alır. Borçlu süresi içerisinde borcunu ödediği takdirde ise eşyalarını geri alabilir. Tabi bunun için yediemin deposunun da ücreti ödenmek zorundadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski