Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür kimdir? kaç yaşında? aslen nereli?

Prof. Dr. Naci Görür kimdir? kaç yaşında? aslen nereli? ne mezunu? nereden mezun? mesleği ne? özgeçmişi, biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.
Prof Naci Görür

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür kimdir? kaç yaşında? aslen nereli? ne mezunu? nereden mezun? mesleği ne? özgeçmişi, biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.


Jeolog, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün hayatı hakkında merak edilenler..

Prof. Dr. Naci Görür ne dedi?

Naci Görür, Kahramanmaraş depreminin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi.
"Depremin olma zamanı hakkında Parsons diye ABD'li bir bilim adamı, Türk yer bilimcileri ile bu çalışmayı yaptı. Dedikleri şu: 1999 tarihinden itibaren her an olmak kaydıyla Marmara'da 7'den büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 62'dir. Yüzde 62 çok büyük bir olasılık. Yazı tura atsan yüzde 50/50 atıyorsun. Bu çok ciddi bir araştırma, yayınlandı. aradan 23 sene geçti. Bizlerde hep onu söyledik. Dolayısıyla bakın sonlara yaklaştık. Yüzde 62'den yüzde 80'lere çıktı olasılık" dedi.

MARAŞ YÖRESİNDEN DAHA FAZLA HASAR ALIRIZ
Naci Görür sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul'da 7'nin üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 80'lere çıktı. İstanbul depremi de Maraş depremi gibi eli kulağında. Hazırlık yapıldı ama yeterince yapılmadı. İstanbul depreme hazır mı derseniz, hayır değil. dolayısıyla üzüleceğiz, yine içimiz yanacak. İstanbul'da deprem olursa, emin olun bu Maraş yöresindeki depremden daha fazla hasar alırız. Çünkü İstanbul'da yapı stoğunun kalitesi, yoğunluğu, nüfus yoğunluğu çok daha fazla." Depremin gündeme alınmadığını belirten Görür, "Depremi konuşmamakla duymamakla sorunun çözüldüğünü sanıyorlar" diye konuştu.


NACİ GÖRÜR KAÇ YAŞINDA?

Prof. Dr. Naci Görür 1947 yılında Elazığ'da dünyaya gelmiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesidir. Havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları vardır. Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan ve kamuoyunu bilgilendiren bilim insanlarındandır.

1967 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve 1971 yılında yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra 1973 yılına kadar İTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1977 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile İngiltere'de Imperial College of London'da doktora yaptı.



Naci Görür 1978 yılında Türkiye'ye dönerek İTÜ'de 1983 yılında doçent, 1989 yılında da profesör oldu. 1983 yılında, 40 yaşını aşmamış, parlak bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü kazandı. 2004 yılında İstanbul NATO Zirvesi'nde verilen Barış ve Güvenlik İçin Bilim Ödülü'nü (NATO Bilim Ödülü) aldı.

1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) seçilen Prof. Dr. Naci Görür, 2011 yılında TÜBA üyelerinin hükümetçe atanmasını öngören yasa değişikliği ile birlikte bu kurumdan istifa eden bilim insanlarından biridir. Naci Görür Bilim Akademisi asli üyesidir.

17 Ekim 2022 itibarıyla Elsevier ve Stanford Üniversitesi'nin her yıl yaptığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Bilim Akademisi adresi altında yer almıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski