Hafize Gaye Erkan kimdir? aslen nereli? kaç yaşında?

Hafize Gaye Erkan kimdir? aslen nereli? kaç yaşında? evli mi? eşi kim? mesleği ne? kariyeri, nereden mezun? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.
Hafize Gaye Erkan

Hafize Gaye Erkan kimdir? babası kim? aslen nereli? kaç yaşında? evli mi? eşi kim? mesleği ne? kariyeri, nereden mezun? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.


Açıklanan yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek'in önerisiyle Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Hafize Gaye Erkan'ın hayatı hakkında merak edilenler.

Hafize Gaye Erkan, Amerika Birleşik Devletleri'nde parmakla gösterilen bankacılar arasında yer almakta ve "Müthiş Türk Kızı" olarak anılmaktadır.

HAFİZE GAYE ERKAN NERELİ?

Hafize Gaye Erkan, Makine Mühendisi Erol Erkan ve Matematik Öğretmeni Gamze Erkan'ın kızları olarak 1982 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Rize'li bir anne ve Elazığ'lı bir babanın tek çocuğudur.

Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olmasının ardından eğitimine Amerika Birleşik Devletleri'nde devam ederek orada çeşitli finans danışmanlığı şirketleri ve bir bankada üst düzey yöneticilik yapmıştır. Bazı ekonomi dergileri tarafından dikkat çeken genç ekonomistler arasında gösterilmiştir.



Eğitim Hayatı

Hafize Gaye Erkan İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra üniversite sınavında derece yaparak 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girmiştir. Bölümünü birincilikle tamamlamış ve ardından Princeton Üniversitesi'nden kabul edilerek yurt dışına taşınmıştır.

Princeton'da iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını göstermiş ve bu sayede ülkedeki "en genç finans profesörü" unvanını elde etmiştir. Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamlamıştır.

Hafize Gaye Erkan kimdir? aslen nereli? kaç yaşında? evli mi? eşi kim? mesleği ne? kariyeri, nereden mezun? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.
Hafize Gaye Erkan


Finans kariyeri

2019 yılında Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi. 2018 yılında San Francisco Business Times'ın 40 Yaş Altı 40 ve Crain New York Business'ın 40 Yaş Altı 40 listelerine seçilmiştir.

Mart 2022'de Fortune 500 firması Marsh McLennan'ın Yönetim Kurulu'na katılan Gaye Erkan, 2019'dan şirketin 2021'de LVMH tarafından satın alınmasına kadar Tiffany & Co. Yönetim Kurulu'nda görev yapmıştır. Ayrıca Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapmıştır.

First Republic Bank'ta yaklaşık sekiz yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulunmuştur.

Daha önce, Goldman Sachs'ta neredeyse on yıl çalışmıştır. Genel Müdür ve Finansal Kurumlar Grubu Analitik ve Stratejiler Başkanı olarak, büyük ABD bankalarının ve sigorta şirketlerinin Yönetim Kurullarına ve üst yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi ve birleşme ve satın alma konularında danışmanlık yapmıştır.

T.C. Merkez Bankası'nın ilk Kadın Başkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de 9 Haziran 2023'te yayımlanan kararla, Merkez Bankası Başkanlığı'na, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun yerine Hafize Gaye Erkan atanmıştır. Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olmuştur.

Görevinden Affını istedi!

2 Şubat 2024 gecesi yaptığı açıkalmayla görevinden affını talep etmiştir. 3 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan kararla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı görevine Fatih Karahan atanmıştır.

Hafize Gaye Erkan, Batur Biçer ile evli olup, çiftin bir erkek çocukları vardır.


Hafize Gaye Erkan'ın eşi Batur Biçer kim?

Hafize Gaye Erkan'ın eşi Batur Biçer'de kendisi gibi Endüstri Mühendisi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu'dur. Batur Biçer, 1997 yılında Tarsus Amerikan Koleji'nden mezun olduktan sonra derece ile girdiği Boğaziçi Üniversitesi'nden de 2001'de mezun olmuştur.

Batur Biçer ve Hafize Gaye Erkan'ın beraberliklerinin başlangıcı ise Boğaziçi Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarına dayanmaktadır. 2005 yılında ABD'de Princeton Üniversitesi'nde finans mühendisliği konusunda doktora yapan Bartu Biçer, Barclays Capital, Goldman Sachs ve Citigroup'da başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Bartu Biçer, günümüzde halen Napier Park Global Capital'de Genel Müdürlük görevini sürdürmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski