Kurukahveci Mehmet Efendi Kimin? Mehmet Kurukahveci Nereli?

Kurukahveci Mehmet Efendi Kimin? Mehmet Kurukahveci Nereli? Sahibi Yahudi mi? Kime ait? nerenin Malı? Yerli mi? Ne zaman kuruldu? Kaç yıllık?
Kurukahveci Mehmet Efendi kimin?


Kurukahveci Mehmet Efendi Kimin? Mehmet Kurukahveci Nereli? Sahibi Yahudi mi? Kime ait? nerenin Malı? Yerli mi? Ne zaman kuruldu? Kaç yıllık?


Kurukahveci Mehmet Efendi Kimin?

Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde Mehmet Efendi tarafından kurulmuştur. Türkiye'nin en eski işletmelerinden ve Türk Kahvesinin en tanınan markalarından biridir.

19. yüzyıl sonlarına kadar Türk Kahvesi, çiğ çekirdek olarak satılıyor ve evlerdeki kahve tavalarında kavrulduktan sonra el değirmenlerinde çekilerek içilebiliyordu. Bu durum; Hasan Efendi'nin işlettiği baharat ve çiğ kahve satan dükkânın, oğlu Mehmet Efendi tarafından devralınmasına kadar sürdü.

Mehmet Kurukahveci Kimdir? Nereli?

1857'de İstanbul Fatih'te doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babası Konya'lı Hacı Hasan Efendi'nin dükkanında çalışmaya başlamıştır. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başlamıştır. Kahveyi öğüterek ilk kez hazır olarak kahve severlere sunan Mehmet Efendi, bu yenilikle "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anılmaya başlanmıştır.


1931 yılında vefat eden Mehmet Efendi'nin ardından oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler baba mesleğini sürdürdüler.  Aile 1934 yılında Soyadı Kanunu ile "Kurukahveci" soyadını da aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin de vefatından sonra yönetimi erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci devralmıştır.

Firma halen Eminönü Tahtakale'de Tahmis sokakta, Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ltd. Şti. adı altında faaliyetlerine devam etmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski