B vitamini deposu çiğ köftenin faydaları nelerdir?

Çiğ köftenin faydaları nelerdir? etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? çiğ köfte nasıl saklanır? çiğ köfte kolestrol, çiğ köftenin yararları neler?
çiğ köfte faydaları

Çiğ köftenin faydaları nelerdir? etsiz çiğ köfte nasıl yapılır? çiğ köfte nasıl saklanır? çiğ köfte kolestrol, çiğ köftenin yararları neler?


Pirinç yerine tüketilmesi önerilen bulgur. Kısır, pilav gibi çeşitli şekillerde sofralarda yerini alıyor. Doyurucu özelliği olan bulgur, son yıllarda ülkemizde bir tür ‘fast-food’ malzemesi olarak görülüyor. Bunun sebebi; tüketimi artan ‘çiğ köfte’. Geçmişte çiğ et ezilerek bulgur, biber ve tuz ilave edilmesiyle hazırlanan çiğ köfte, günümüzde büyükten küçüğe pek çok kişi tarafından tüketiliyor. Doğu mutfağına ait gelenekselleşen lezzetlerimizden çiğ köfte, etsiz ve etli olarak iki şekilde hazırlansa da etlisinin satışı sakıncalı bulunduğu gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Ancak etsiz çiğ köftenin satışı her geçen gün artıyor.

Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır?

Etsiz çiğ köfte, rendelenmiş soğan ve sarımsak, isot, biber ve domates salçası, bulgur, nar ekşisi, zeytinyağı, pulbiber, karabiber ve kimyon ilave edilerek yoğruluyor. Yoğurulan çiğ köftenin üzerine taze soğan, ince kıyılmış maydanoz ve biraz ayçiçek yağı ilave edilerek tekrar yoğruluyor ve 10-15 dakikalık bir dinlenme süresinin ardından avuç içi halinde sıkım yapılarak servis ediliyor. Yapımı zahmetli olsa da artık yemek olarak bile öğünlerde tüketiliyor.

ÇİĞ KÖFTENİN FAYDALARI


Kolesterolü dengeler

Etli çiğ köftenin tüketimi asla tavsiye edilmez. Etsiz çiğ köfte, çok çeşitli baharatlarla hazırlanıyor. Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebiliyor ve metabolizmayı hızlandırabiliyor. Çiğ köfte, içeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebiliyor. Çiğ köfte yine bulgur nedeniyle iyi bir posa kaynağıdır ve uzun süre tokluk sağlayabiliyor.

Çiğ köfte Ne zaman, ne kadar yenmeli?

Ortalama 1 adet çiğ köfte (30 gr) 60 kalori kadar enerji içeriyor. 1 ince dilim ekmeğin yerine 1 adet çiğ köfte gün içerisinde tercih edilebilir. Haftada birkaç kez etsiz ve paketlenmiş olarak satılan çiğ köftenin tüketilmesinde sakınca yoktur.

Çiğ köfte Nasıl saklanmalı?

Satın alınan ve tüketildikten sonra artan çiğ köfte ağzı kapalı bir saklama kabında hava almayacak şekilde +4 derecede muhafaza edilmelidir. 7 günden fazla saklanması tavsiye edilmez. Hatta en fazla 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.

Çiğ köfte fast-food mu?

Fast-food dendiğinde aklımıza pizza, hamburger gibi gıdalar geliyor; fakat pide, lahmacun, döner, çiğ köfte, baklava, simit gibi hazır alınıp çok kolay ve hızlı tüketilebilen gıdalar da artık Türk tipi fast-food olarak değerlendiriliyor.

Diyette çiğ köftenin yeri

Peki posa kaynağı olan çiğ köfte ‘fast-food’ diye anılırken diyet yapanlar tarafından tüketilebilir mi? Etsiz çiğ köftenin lif açısından zengin olması, baharat içeriği ile birlikte metabolizmayı hızlandırması nedeniyle, fast-food olmasına rağmen belirli ölçülerde tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olabiliyor. 2 adet çiğ köfte, marula sarılarak haftanın 1 veya 2 günü, 2 ince dilim ekmek yerine diyet yapanlar için iyi bir alternatif olabilir.

Marul ile lavaşın ‘savaşı’

Bir tane etsiz çiğ köftenin 1 ince dilim ekmeğe eşdeğer olduğu düşünüldüğünde lavaş ile tüketilmesi doğru değildir. Lavaş, 3-4 dilim ekmeğe denk geliyor. 3 parça çiğ köfteyle yendiğinde ortalama 6-7 dilim ekmek yemiş gibi oluyorsunuz. Bunu da tek bir öğünde ya da öğün öncesinde yediğinizi düşünürseniz çok fazla kalori alırsınız. Oysa ki 6-7 dilim ekmek yetişkin bir kişinin 1 gün içerisinde alması gereken miktardır. Üstelik bu kadar yoğun bir karbonhidrat alımı hızlı bir şekilde yağlanma ve kan şekerinde ani değişimlerle ani acıkmalara yol açarak, doygunluk hissinin oluşmamasına neden oluyor. Bu nedenle gün içerisinde 2 adet çiğ köfteyi marul yapraklarına sararak, ayran ile birlikte tüketmek en sağlıklı tercihtir. Tabii çiğ köfteyle yiyeceğiniz marulun çok iyi yıkanmış olması gerektiğini unutmayın. Çünkü çiğ sebzelerin tüketiminde dikkat edilmediği takdirde bakteriler, insan vücuduna geçebiliyor. Bu da vücutta solucan oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle tüketilmeden önce marulun bol su altında birkaç kez yıkandığından emin olmakta fayda var.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski