Hayat Üçgeni nedir? Çök Kapan Tutun hareketi nasıl yapılır?

Hayat üçgeni nedir? ne demek? hayat üçgeni nasıl oluşturulur? hayat üçgeni duruş pozisyonu, hayat üçgeni açılımı şekli nedir? ne yapılır?
Hayat Üçgeni


Hayat üçgeni nedir? Çök kapan tutun hareketi nasıl yapılır? hayat üçgeni duruş pozisyonu, hayat üçgeni açılımı şekli nedir?


Deprem sırasında yapılacak en doğru hareketlerden birisi de hayat üçgeni pozisyonudur. Hayat üçgeni pozisyonu enkazdan sağ çıkan kişilerin kurtarıldığı pozisyonlarından biridir.

Deprem sırasında doğru bir şekilde korunmak ve doğru pozisyonları almak, ölüm ve yaralanmaları önlemek açısından hayati önem taşır. “Depremde doğru pozisyonu almak”, bireylerin devrilen eşyalar veya uçuşan cisimlerden korunacak ve yaralanma veya ölümü engelleyecek konumda bulunması anlamına gelir. Bunun için çok basit birkaç prensip akılda tutulmalıdır.


HAYAT ÜÇGENİ NEDİR?

Deprem sırasında yapılacak doğru hareketleri anlatırken, enkazlardan sağ çıkan kişilerin kurtarıldığı pozisyonlardan söz etmekte fayda vardır. Genelde afetzedeler arama kurtarma ekipleri tarafından, enkazda bulunan boşluklardan canlı olarak çıkarılır. Hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki bu boşluklara “hayat üçgeni” de denir.

Çök Kapan Tutun Hareketi

Çök Kapan Tutun Hareketi

Genellikle dirençli bir eşya tarafından, çöken yapısal unsurların desteklenmesiyle oluşur. Bu nedenle, bu tür eşyaların etrafı güvenli olabilecek yerlerdir. Dolayısıyla bu tür yerlerde çöküp kapanarak, koruyucu bir pozisyon alınabilir. Bununla birlikte yapıların çökme şeklinin önceden tahmin edilmesi mümkün olmadığından, yaşam üçgeninin nasıl oluşacağını kestirmek zordur. Ayrıca binanın çökme ihtimali olduğu düşünülüyorsa, en kısa zamanda güvenli bir binaya taşınmak doğru bir tedbir olacaktır.

Bireylerin deprem sırasında sağduyulu davranarak çevrelerini doğru değerlendirmeleri önemlidir. Bunun için, en fazla korunma imkânı tanıyan, tercihen yaşam üçgeni oluşturabilecek bir yerde hedef küçültüp yere yaklaşarak başı korumak, diğer adıyla "Çök Kapan Tutun" hareketini yapmak, yaralanma ve ölümlerden büyük ölçüde koruyacaktır.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski