Optisyen nedir? Optisyen kime denir? nasıl olunur?

Optisyen nedir, kimdir, kime denir, ne iş yapar, görevleri nelerdir? Optisyen nasıl olunur? Optisyenlik belgesi sertifikası diploması nasıl nereden alınır? Optisyen olmak istiyorum nasıl olurum? Optisyenler nerelerde çalışırlar?
Optisyen

Optisyen nedir, kimdir, kime denir, ne iş yapar, görevleri nelerdir? Optisyen nasıl olunur? Optisyenlik belgesi sertifikası diploması nasıl nereden alınır? Optisyen olmak istiyorum nasıl olurum? Optisyenler nerelerde çalışırlar?


Optisyen nedir, kime denir?

Göz doktoru tarafından tanısı konulmuş olan hastalara, görme sorunlarının giderilmesi veya hafifletilmesi adına kullanılan optik gereçleri ( gözlük, lens gibi.) hazırlayan ve uygulayan kişilere optisyen denmektedir. Bunun yanı sıra optisyenler kontakt lens konularında da uzmandırlar. Optisyenler bunun dışında standartlara uygun olarak gözlük montajı yapar, onarır, tespitini yaparlar.

Optisyenler ile gözlükçüler birbirlerine oldukça fazla karıştırılmaktadır. Öncelikle her gözlükçü optisyen değildir. Fakat her gözlükçüde en az 1 optisyen çalışmak zorundadır. Optisyenler ne iş yaparlar maddeler halinde aşağıda belirttik.

Optisyenler ne iş yaparlar, görevleri nelerdir?

  • Göz doktor tarafından muayene edilmiş, reçeteli hastaya kullanabileceği uygun gözlük çerçevesinin seçiminde yardımcı olurlar.
  • Görmeye yardımcı optik camlar hakkında hastayı bilgilendirir ve reçete de yazan numaralarda ürün tercihini yapmasını sağlarlar.
  • Pupillametre ya da optik cihazlar yardımı ile hastanın odak noktaları ve ölçülerini tespit ederler.
  • Tercih edilen optik camları laburatuvar ortamında optik cihazları kullanarak gözlük çerçevesine montajını sağlarlar.
  • Montajı hazır olan gözlüğün hastanın yüzüne özel ayarlarını da yaptıktan sonra teslim ederler.
  • Herhangi bir sebeple hastanın daha sonraki yaşantısında gözlükten kaynaklanan sıkıntılarında teknik servis sağlarlar. Kişinin gözlükten kaynaklanan sıkıntıları giderilir.
  • SGK ile anlaşmalı olan optisyenler her ay fatura edeceği reçeteleri düzenler ve kuruma teslim ederler.
  • Bunun yanı sıra Lens ve Güneş gözlüğü uzman olan optisyenler kullanıcılara en uygun ürünü seçmeleri konusunda yardımcı olan sağlık personelleridir.

Optisyen nasıl olunur?

Optisyenlik mesleği günümüzde tercih edilen meslekler arasında yer almaktadır. Göz sağlığı ile ilgili bir alanda çalışmalarından dolayı ileride de bu mesleğin çalışma alanları devam edecektir. Geleceği olan bir meslek olmasından dolayı da kişiler nasıl optisyen olunur araştırmaktadır. Optisyen olmak için bireyler lise eğitimlerini tamamlamalarının ardından üniversite giriş sınavlarına katılmalı ve akabinde optisyenlik bölümünü kazanmalıdırlar. Optisyenlik bölümü ülkemizde çoğu üniversitede bulunmaktadır ve 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Optisyenlik bölümü başarı ile tamamlandıktan sonra optisyen sıfatı ile mezun olunabilmektedir.

Optisyenler bunun dışında el ve ayaklarını ustalıkla kullanabilen, dikkatli, sabırlı ve sorumluluk sahibi, estetiğe önem veren kimseler olmaları beklenmektedir. Bu kişisel özelliklere sahip olanlar optisyenlik mesleğini daha iyi yapabileceği düşünülmektedir.
Optisyenler nerelerde çalışırlar, iş imkanları nasıldır?

Optisyenler görev yaptıkları optisyenlik müessesesinde mesul müdür sıfatı ile çalışırlar. Optisyenlik bölümümü bitirmiş olan kişiler kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi herhangi bir gözlü dükkanında çok rahat iş bulabilmektedirler. Çünkü her gözlükçü dükkanında muhakkak bir optisyen çalışmak zorundadır.

Göz sağlığı oldukça önemli bir konudur ve günümüzde bilgisayar, televizyon, telefon gibi elektronik eşyalarla oldukça zaman geçirmemizden dolayı göz sağlığımız çok daha kolay bir şekilde zarar görebilmektedir. Bu yüzden bu mesleğe olan ilgi ve bu mesleğin sorumlulukları ileride artacaktır. Optisyenler bunun dışında göz sağlığı ile alakalı olan özel sektör kuruluşlarında, hastanelerde veya göz sağlığıyla ilgili çeşitli laboratuvarlarda iş bulabilmektedirler. Kamuda yani devlette atamaları bulunmamaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski