Triger kayışı nedir? Triger kayışı ne zaman değiştirilmelidir?

Triger nedir? triger kayışı ne işe yarar? Ne zaman değiştirilmelidir?
Triger kayışı


Triger nedir? triger kayışı ne işe yarar? Ne zaman değiştirilmelidir?


Otomobil sahibi olanların sıklıkla duyduğu kavramlardan biri triger kayışıdır. Motorun olmazsa olmazı triger kayışı hakkında bazı bilgiler.

 

Triger kayışı nedir?

Triger kayışı, motorlarda silindir kapağında bulunan egzantrikler ile motor bloğunun en alt kısmında yer alan krank mili çıkıntısı arasında çalışan, kasnaklar ve rulmanlar yardımı ile boylamasına yerleştirilen kayışlardır. Motor tiplerine göre enlemesine de yerleştirilebilirler (Boxer motor tipleri) Egzoz ve emme subaplarını hareket ettirirler.

Triger kayışı olmazsa ne olur?

İlk tahriki marş motorundan alan krank mili (sağlıklı ateşleme aldığını varsayarak) motoru çalıştırmak için triger kayışı vasıtası ile egzantrikleri döndürmek isteyecek böylece motorun çalışmasını sağlayacaktır. Triger kayışı etkin olmadığı sürece motorların krank milleride hareketini devam ettiremeyeceğı için triger kayışı motor subaplarından volan dişlisine kadar bağlantı kuran ana parçalardan biridir.


Triger kayışı nasıl yapılır?

Triger kayışı yapımında cam elyaf maddesi kullanılarak sağlamlığı arttırılmıştır. Yaklaşık olarak 1.5 ton yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ancak buna rağmen sürekli metal dişlilere sürtündüğünden aşınıp kopabilmektedir.

Triger kayışı ne zaman değiştirilmelidir?

Bu yüzden her 5 yılda veya ortalama 40.000 ila 60.000 km arasında değiştirilmesi gerekir, ancak yeni jenerasyon motorlarda değiştirme periyodu 120.000 kilometreye kadar artırılmıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski