Bim Marketler Zinciri kimin? kime ait? sahibi kim?

Bim kimin? Bim sahibi kimdir? BİM Market kime ait? Bim Market sahibi kim? Bim'in patronu kim?
Bim kimin sahibi kim?

Bim kimin? Bim sahibi kimdir? BİM Market kime ait? Bim Market sahibi kim? Bim'in patronu kim?


BİM’in adının Birleşik İslami Marketleri olduğu iddiası hem sosyal hem de internet medyasında yer almaktaydı.

BİM ne zaman nasıl kuruldu?

BİM marketleri 1995 yılında 21 mağazayla kurulmuştur. Cüneyd ve Aziz Zapsu, Korkut Özal, Mustafa Topbaş bir araya gelip 1995’te kurdukları BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. en uygun fiyat ve en yüksek kaliteyle tüketiciye ulaştırılması amacını taşıyan yüksek indirim (hard-discount) modelinde bir markettir.

BİM’in sahibi kim?

2003 yılına kadar devam eden kurucu ortaklık Cüneyt Zapsu 2003’te ağabeyi Aziz Zapsu ise 2006 yılında BİM hisselerini Topbaş ailesine satarak ayrılmasıyla değişime uğramıştır. Böylelikle Topbaş ailesinin BİM’deki büyük ortak vasfını kazanmış olur. 2017 yılında Mustafa Latif Topbaş elinde bulunan %14’lük çoğunluk hissesini devredince hiç hissesi kalmadı şeklinde yorumlansa da bu bilgi yanlıştır. Satışı yapılan hisseleri yine Topbaş ailesinin sahibi olduğu Merkez Bereket Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye devretmiştir.


BİM’de Ülker Ortaklığı

Bunlara ek olarak ortaklık yapısında "Halka Kapalı" ibaresiyle gösterilen %3'lük bir pay bulunmaktadır. Bu pay içerisinde de Çizmeci Gıda, Yıldız Holding gibi firmaların ortaklığa dahil oldukları bilgisi yer almaktadır.

BİM marketlerinin yabancı ortağı var mı?

Bim marketlerinin kime ait olduğuyla ilgili birçok soru geliyor. Kimileri yahudi firması olduğunu bile zaman zaman söylüyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. BİM marketleri yerli ve milli bir firmadır. Türkiye’nin market sayısı olarak 2 büyük market zincirlerinden biri olan BİM market çok ortaklı bir yapıya sahiptir.

Topbaş ailesinin elinde bulunan %14’lük büyük payın haricinde halka açık %71’lik bir kısım borsada işlem görmektedir. Naspak Gıda’nın elinde bulunan %10luk kısım ise yine Topbaş ailesinden bir üyeye ait olduğu belirtiliyor. Ahmet Afif Topbaş Naspak Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı konumunda bulunuyor.

Bunun yanı sıra yine BİM tarafından kurulan File Market isimli hipermarket konseptli marketler kurulmaya başlandı. 2015 yılından itibaren kurulmaya başlanan File Marketlerin bugün 40’ın üzerinde şube sayısı bulunuyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski