Elektronik kelepçe nedir? nasıl çalışır? mesafesi ne kadardır?

Elektronik kelepçe nedir? nasıl çalışır? elektronik kelepçe mesafesi ne kadar? elektronik kelepçe cezası kimlere verilir? nasıl uygulanır? nerelerde kullanılır?
elektronik kelepçe


Elektronik kelepçe nedir? nasıl çalışır? elektronik kelepçe mesafesi ne kadar? elektronik kelepçe cezası kimlere verilir? nasıl uygulanır? nerelerde kullanılır? 


Elektronik Kelepçe Nasıl Çalışır?

Elektronik Kelepçe, faillerin ve tutukluların belirli bir cezayı çektikten sonra elektronik GME üzerinden izlenmesini sağlayan bir sistemdir.

Elektronik Kelepçe Tanımı

Elektronik Kelepçe, topluluk faillerinin ve tutuklularının takibini ve denetimini sağlayan bir yaptırım tekniği olarak tanımlanmaktadır. Suçluların ve tutukluların elektronik iletişim teknikleriyle toplum içinde izlenmesini sağlar. Elektronik izleme sistemi, ülkemizde olduğu gibi yurtdışında ve özellikle Avrupa'da ve Amerika'da da kullanılmaktadır. Bilek ya da ayak bileği bilezikleri, alan izleme, alkol testi ve ses doğruluğunu sağlama gibi elektronik izleme programları için farklı teknikler vardır.


Elektronik Kelepçeler Nasıl Çalışır?

Kurcalandığında ya da yetkiyi aştığında, izleme merkezine bir uyarı gönderir. İzleme merkezi, uyup uymadığını ve sokakta olup olmadığını denetler. Bu uygulama ile cihaz sürekli uydulardan sinyal aldığı için kişinin nereye gitmesi gerektiğini ve oraya ne zaman varacağını sistem kontrol edebiliyor. Belirtilen saatten önce ayrılırsa cihaz durumu merkeze bildirir. Elektronik kelepçelerin çalışma sistemi, diğer bir deyişle  tutuklunun ayak bileğine ya da kol bileğine takılan saat benzeri bir ürünün kullanılması iledir. Bu nedenle şüphelilerin nerede olduğu 24 saat takip edilecek ve ayak bileklerine elektronik bileklik takılacak.

Elektronik Kelepçe mesafesi ne kadar?

Takip için hata payı çok azdır, aşağı yukarı 5 metrekaredir. Başka bir deyişle, kelepçeli kişi hiçbir yere kaçamaz. 

Elektronik Kelepçeler Nerelerde Kullanılırlar?

Hâkim, tutuklama kararı vermek yerine, kaçma olasılığına, davranışına ve sanık ya da şüphelinin duruşmadaki tutumuna göre hangi şüphelinin elektronik kelepçe takacağına karar verebilir ve takdir yetkisini kullanabilir. Elektronik kelepçe alternatif bir tutuklama tekniği olarak açıklandı. Şartlı salıverilenler elektronik kelepçe takabilecek. 2 yıldan az hapis cezasına çarptırılan, organize suçtan yargılanan ve etkin tövbesi bulunanlar ile tıbbi tedavi ve muayeneden geçenler elektronik kelepçe takabilirler.

Denetimli Serbestlik Şansının Verilmesi

Denetimli serbestlik cezasına çarptırılan sanıklar hapse girmedi, 5 yıl boyunca takip edildi. Bu durumda şüpheliye karşı her hafta imza için karakola gitmek gibi kontrol tedbirleri alınır. İddiaya göre, Bakanlık tutuklu sayısını azaltmak ve tutukluluk süresinin uzamasını engellemek için denetimli serbestlik ve adli kontrol programını 5 yıla kadar düzenleyebilir. Bu nedenle sanık cezaevinde işe kelepçe takmak yerine elektronik kelepçe takacak.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski