İstihare nedir? nasıl yapılır? İstihare namazı nasıl kılınır?

istihare nedir? nasıl yapılır? İstihareye Nasıl Yatılır? Neden İstihareye Yatılır? istihare duası nasıl okunur? İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
istihare

istihare nedir? nasıl yapılır? İstihareye Nasıl Yatılır? Neden İstihareye Yatılır? istihare duası nasıl okunur? İstihare Namazı Nasıl Kılınır?


Bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete nail olmak isteyen kişi, yatacağı zaman iki rekât namaz kılar. Bu yapılan ibadete istihare denilir.

istihare hakkında bilgi

Rüyalar hayatımızın önemli bir parçasını oluşturmakta ve rüyalarımızın yorumları üzerinden de hayatımızla ilgili kararlar bile vermekteyiz. Ancak kontrolümüz dışında çoğunlukla psikolojik durumumuza göre rüyalar görmekteyiz. Bunlar bazen tatlı rüyalar olurken, bazen de kabus şeklinde olabilmektedir. Bir de bir konu üzerinden rüyaya yatmak vardır ki bunun halk arasındaki tabiri istihareye yatmaktır.

Bilimsel araştırmalara göre insanların her gece 6 rüya gördükleri belirtilmektedir. Yaşamımızın bir parçası olan rüyalar kimi zamanda bize gelecekteki olaylara işaret kimi zamanda yapacağımız bir işin çıkacağımız bir yolculuğun hayırlı olup olmadığını gösterebilmektedir.

Her canlının kayıtsız şartsız temel ihtiyaçlarından olan uyumak, her ne kadar vücudu dinlendirme olarak düşünülse de uykunun bir parçası olan rüyalar, aslında uyurken de aktif olduğumuz anlamına gelmektedir. Bu rüyalar kimi zaman gün içerisinde yaşadığımız olayların etkisiyle olurken kimi zamanda bize bir olayın işareti olabilmektedir.

Gece rüyada gördüğümüz olayın etkisiyle herkes sabah uyandığında bu durumu gerçekten yaşamış gibi hissedebiliyor kimi zamanda bu durumu dejavu dediğimiz olaya sebep olabilmektedir. Rüyalar hayatımızın en önemli parçası olduğunu kabul edersek rüyalar kimi zaman bize yol göstericide olabilmektedir. Bunun en büyük kanıtı ise halk arasında da bilinen istihare yapmaktır.



istihare Nedir?

İstihâre "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazen belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar.

Meselâ, Peygamberimiz'in nübüvvetle görevlendirildiği sıralarda Araplardan bir kimse yolculuğa çıkmak istediğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu âdeti kaldırarak onun yerine istihâreyi getirmiştir.

istihare Namazı Nasıl Kılınır?

1. Rekat "Niyet ettim Allah rızası için İstihâre Namazı kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke'yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kuran’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okuruz. Rüku'ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz. Fatiha okuruz. Kur’an’dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz. Rüku‘ya gideriz. Secde‘ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde‘ye gideriz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. "Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

istihare Duası Nedir?

"Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es’eluke min fadlike’l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta’lemu vela â’lemu ve ente allâmu’l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta’lemu enne hâzâ’l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî – fî âcili emrî ve âcilihi – fakdirhu lî. Ve in kunte tâ’lemu enne hâza’l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri – fî âcili emrî ve âcilihi – fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liyelhayra haysu kâne sume raddinî bih"

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski