Hangi balık ne zaman yenir lezzetli olur? Balık Takvimi Listesi

Hangi balık hangi mevsimde lezzetli olur? hangi balık hangi ayda yenilir? aylara göre balık çeşitleri, hangi ay hangi balık yenir? ay ay balık takvimi listesi.
Balık Takvimi


Hangi balık hangi mevsimde lezzetli olur? hangi balık hangi ayda yenilir? aylara göre balık çeşitleri, hangi ay hangi balık yenir? ay ay balık takvimi listesi.


Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?

İçerdiği besin değerleri ile oldukça zengin olan deniz balıklarını, en taze ve lezzetli yemek için hangi ayda yenmesi gerektiğini iyi bilmeliyiz. Her balığın, mevsimsel olarak taze bulunması ve taze tüketilmesi mümkün değildir. Ayrıca bazı dönemlerde, balıkların yumurtlama mevsimi olduğu için avlanmaları da yasaktır. O yüzden en taze ve yağ seviyesi bakımından en lezzetli balıkları doğru zamanda yersek, balıkların besin değerlerinden en fazla faydayı alabiliriz.

Balığın Lezzeti Neden Değişir?

İklimsel özellikler, deniz suyunun sıcaklığı, balığın beslendiği bölge, denizin tuzluluk oranı, üreme döneminin değişkenliği ve balığın yağ durumuna göre değişir. Genel inanışa göre balık yağlandıkça lezzeti artacaktır ama bu her balıkta geçerli olmayacaktır. Balığın, balık çiftliklerinde suni yemler ile beslenmesi sonucu oluşan yağlanmada, balık lezzetli olmayacaktır.

Balığı, en lezzeti yemek için balık takvimine göre de rahatlıkla görülebilir.

Balığın İçindeki Protein Oranı

Balıkların içindeki protein oranı, kırmızı ve beyaz etlerden çok daha fazladır. Balık eşsiz bir besin değeri taşımaktadır. O yüzden çocukların balık tüketmesi, uzmanlar tarafından önerilmektedir. Balıkların içinde A. B1, B2, D vitaminleri, çinko, iyot, selenyum, kalsiyum, fosfor bulunur. Ayrıca balık yağında omega 3 yağ asitleri vardır ve beslenme açısından çok faydalıdır.

Yaklaşık olarak yağlı balıklarda 100 gram’da 20 gr, yağsız balıklar ise 10 gr protein bulunur. Yağlı balıkların enerjileri, yağsız balıklara oranla daha yüksektir.


Balık, Mevsiminde Faydalıdır

Mevsiminde taze olarak tüketilen balıklar, doğal yollarla beslendikleri için ve besin değerlerini kaybetmedikleri için çiftlik ve buzhane balıklarından daha lezzetli ve faydalı olurlar. O yüzden kış mevsimi balıklarını kışın, yaz mevsimi balıklarını yazın tüketmeye çalışmalıyız.

Balık Takvimi

 

Ocak'ta hangi balık yenir?

Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit, Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.

Şubat'ta hangi balık yenir?

Şubatta başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye başlar. Gümüşbalığı ve kefal lezzetle yenir.

Mart'ta hangi balık yenir? 

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ise ızgarası olur. Tekir lezzetlidir.

Nisan'da hangi balık yenir?

Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar. Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gümüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür.

Mayıs'ta hangi balık yenir?

Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise lezzetlidir.

Haziran'da hangi balık yenir? 

Haziranda balık az tutulur. Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır. Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur.

Temmuz'da hangi balık yenir? 

Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir.

Ağustos'ta hangi balık yenir?

Çingene palamutu mevsimi açılır. Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez.

Eylül'de hangi balık yenir?

Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir, her türlü pişirmeye elverişlidir. istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.

Ekim
'de hangi balık yenir?
Geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıkları dönemdir. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Uskumru turfanda olarak kendini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit

Kasım'da hangi balık yenir?

Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayında bol bulunan ve lezzetli olan balıklar kasım ayında da vardır.

Aralık'ta hangi balık yenir?

Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler. Hamsi lezzetlidir. Tekir bol bulunur.

Hangi balık nasıl pişirilir? sayfamızı da inceleyebilirsiniz..

Hangi ayda Hangi Balık yenir? Balık Takvimi

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski