Kış Lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor? 2024 cezası ne kadar?

Kış lastiği ne zaman takılır? zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? kar lastiği zorunlu mu? 2024 cezası ne kadar? hangi araçlara ne zamana kadar takılır?
kış lastiği uygulaması


Kış lastiği ne zaman takılır? zorunlu kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? kar lastiği zorunlu mu? 2024 cezası ne kadar? hangi araçlara ne zamana kadar takılır?


Kış lastiği uygulaması ülkemizde uzun yıllardır uygulansa da 2017 itibari ile özel araçlarda da şehirler arası yollarda zorunlu hale getirilmiştir. 2005 itibari ile başlarda sadece ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, kış mevsiminin yoğun yaşandığı 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasındaki dönemi kapsamaktadır.

Kış Lastiği cezası ne kadar?

Ticari Araçlarda Kış Lastiği kullanmak zorunlu olup, bu kurala uymayan sürücülere ise 2024 yılı için 4.069,25 TL. ceza uygulanmaktadır. Eğer cezayı 30 gün içinde öderseniz 3.051,94 TL. ödersiniz.

Kış Lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor?

Özetlemek gerekirse 1 Aralık 2023 - 1 Nisan 2024 tarihleri arasındaki dört aylık sürede, ticari bütün araçların kış lastiği kullanması zorunludur. Şehir içi uygulamalar ise yerel sıcaklıkların kontrolünden sonra valilikler tarafından belirlenip duyurulmaktadır.


Kış Lastiklerini Farklı Yapan Unsurlar

Yaz lastiklerinden farklı olarak kış lastikleri soğuk havalarda daha verimli olan, esneklik ve yumuşaklığını muhafaza edebilen özel bir kauçuktan üretilmektedir. Hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu koşullarda performans gösterecek şekilde tasarlanan kış lastikleri, yol tutuşu açısından da karlı ve buzlu yollarda yaz lastiklerine oranla daha verimlidir.

Sırt tasarımları daha derin desenlere sahiptir; böylece lastikler karda daha güçlü bir çekiş sağlarlar. Michelin mühendislerinden Ron Margadona’nın da açıkladığı üzere kış lastiklerinin desenlerinde bulunan yivler tamamıyla çekiş gücünü artırmaya yönelik olarak yaratılmaktadır. Kanal sayısının da fazla olduğu bu lastikler, bu sayede biriken kar ve çamurdan daha kolay kurtulabilmekte ve bu durumun oluşturabileceği riskleri minimuma indirmektedir.

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Giriş kısmında da belirttiğimiz üzere kış lastiği uygulamasının geçerli olduğu belirli tarihler arasında şehirler arası yolculuk yapan her sürücü kış lastiği kullanmak zorundadır. Bu tarihlerin dışındaki zamanlarda ise bu lastiklerin kullanımı hava ve yol koşullarında göre değişebilir. Kış lastikleri, düzenli kar yağışı ve buzlanmanın yaşandığı bölgelerde yaşayan sürücülere ihtiyaçları olan ekstra çekişi sağlayacağından uygun bir seçim olabilir.

Kış mevsimini genellikle 7 derecenin altında geçiren bölgelerde kar lastiği kullanmak sürüş açısından da önem taşımaktadır. Ayrıca buz veya kar nedenli kayma ve patinajların engellenmesi adına 4 lastiğin de değiştirilmesi ihmal edilmemelidir.
 
Zorunlu kalındığında dört mevsimde de kullanım olanağı sunan kış lastiklerinin, yaz aylarında sahip olduğu dezavantajı ise üretildiği özel kauçuğun bu mevsimde daha hızlı yıpranmasıdır. Ayrıca sıcak ve kuru yollarda optimum çekişi de sağlayamayacağından zorunda kalmadıkça kullanılmaları önerilmemektedir.


Kış Lastikleri Diğerlerinden Nasıl Ayırt Edilir?

Tüm lastik çeşitleri ve özellikleri arasında tanınması belki de en kolay olanı kış lastikleridir. Bir lastiğin kış lastiği olduğunu anlamak için ise yan tarafında olması gereken kar tanesi ikonunu bulmak yeterlidir. Michelin mühendisi Maragadonna da lastiklerde kullanılan bu sembolün tahmin edilebileceği üzere dağ zirveleri ve kar tanelerini sembolize ettiğini açıklamıştır ve bu sembole sahip lastikler karda yapılan testlerde başarı ile geçmiş demektir. Bu sembole ek olarak yukarıda da bahsettiğimiz sırt deseni ve diş derinliği de kış lastiklerini ayırt etmede göz önüne alınabilecek unsurlardandır.

Kış Lastikleri nasıl muhafaza edilir?

  • Kış lastiklerinin kullanılmadığı zamanlarda muhafaza edilmesinde dikkat edilecek birkaç nokta bulunmaktadır:
  • Güneş ışını ya da benzer nitelikte güçlü ışınlar lastiklerle temas etmemeli
  • Temiz, kuru, serin ve havalandırılmış ortamlarda tutulmalı
  • Lastiklerin kirlenmesi önlenmeli ve su sızıntılarına karşı korunmalı
  • -50 derecenin üzerinde olan ya da yangın riski taşıyan ortamlarda bulundurulmamalı

Kış ayları yaklaşırken hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla oluşacak elverişsiz sürüş ortamlarında emniyetli bir sürüş ve can güvenliğini sağlamak adına kış lastiği kullanmak hayati önem taşımaktadır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemelerle zorunlu hale getirilse dahi bu trafik kuralı zaman zaman göz ardı edilebilmektedir. Sürücülerin de bu sorumluluğu unutmadan kış lastiği kullanması ve kış lastiği kullanımının yaygınlaşması, trafik kazalarının azalmasına adına atılabilecek çok önemli bir adımdır.

Tüm bunlara ek olarak kış lastiği kullanmanın bir zorunluluk olarak görülmemesi ve emniyetli sürüş adına çok önemli bir etken olduğunun farkına varılması da trafikte güvenliğin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Birçok avantaj ve faydaya sahip ayrıca yasal bir yükümlülük olan kış lastiği kullanımını, hiçbir sürücünün ihmal etmemesi dileğiyle.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski