Prof. Dr. İlber Ortaylı kimdir? kaç yaşında? aslen nereli?

Prof. Dr. İlber Ortaylı kimdir? kaç yaşında? aslen nereli? özgeçmişi, biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgiler.
prof ilber ortaylı


Prof. Dr. İlber Ortaylı kimdir? kaç yaşında? aslen nereli? özgeçmişi, biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgiler.


Türk tarih profesörü, Türk Tarih Kurumu "Şeref Üyeleri" arasında yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın hayatı hakkında merak edilenler..

PROF. İLBER ORTAYLI KAÇ YAŞINDA?

İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 tarihinde Bregenz, Avusturya'da dünyaya gelmiştir. Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak doğan Ortaylı, iki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç etmiştir.

Eğitim Hayatı

1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olmuş, ardından 1970 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi'nin Tarih Bölümü'nü bitirmiştir. Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray gibi kişilerin öğrencisi olmuştur.

Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde eğitim gören Ortaylı, yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Halil İnalcık ile yapmıştır. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 1974 yılında doktor, 1979 yılında da "Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu" çalışmasıyla doçent oldu.

1982 tarihinde devletin akademik politikalarına tepki olarak istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı.


1989 yılında Türkiye'ye dönerek profesör oldu. Yerli, ve yabancı dergilerde Osmanlı ve Rus tarihi ile ilgili makaleler yayınladı. 2002 senesinde Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi seçildi.

2005 senesinde Topkapı Sarayı Müzesi başkanı oldu. 2012 yılında yaş haddinden emekli olan Ortaylı, görevini Ayasofya Müzesi başkanı Haluk Dursun'a devretti.

Birçok kitabı bulunan İlber Ortaylı, şu an Galatasaray Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde Türk Hukuk Tarihi dersleri vermektedir.

İlber Ortaylı, 2017 yılında düzenlenen 29 Ekim Resepsiyonu'nda, Tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü almıştır.

BAZI ESERLERİ

  • Tanzimat'tan Sonra Mahallî İdareler
  • Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu
  • Osmanlı Aile Yapısı
  • Kırk Ambar Sohbetleri Avrupa ve Biz
  • Tarihimiz ve Biz
  • İlber Ortaylı Seyahatnamesi
  • İttihat ve Terakki

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski