Antep fıstığı nerede yetişir? ağacı nasıldır? faydaları nelerdir?

Antep fıstığı nerede yetişir? ağacı nasıldır? ne zaman meyve verir? Antep fıstığının sağlığa faydaları nelerdir?
antep fıstığı

Antep fıstığı nerede yetişir? ağacı nasıldır? ne zaman meyve verir? Antep fıstığının sağlığa faydaları nelerdir?


Antep Fıstığı Nerede Yetişir?

Kabuklu bir meyve olan antep fıstığının en iyi yetiştiği topraklar ve iklim şartları Orta Doğu topraklarıdır. Başta Türkiye olmak üzere Hindistan, Irak, Suriye, İran, Meksika gibi ülkelerde antep fıstığı yetiştiriciliği çok yaygındır.

Türkiye’de antep fıstığı en çok adından da anlaşılacağı üzere Gaziantep’te yetişir. Gaziantep’te yetişen fıstık kadar lezzetli ve verimli olmasa da Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır ve Kahramanmaraş illerinde de yetişmekte.

antep fıstığı ağacı
antep fıstığı ağacı

Antep Fıstığı Ağacı Özellikleri

Yeşil altın veya altın ağacı ismiyle de bilinen antep fıstığı ağacı genellikle kısa boylu ve üzüm salkımı şeklindedir. Çalı tarzında, dalları fazla ve yere doğru olan bir ağaç türüdür.

Antep fıstığı ağaçlarının yetişmesi için gereken toprak özellikleri arasında hemen hiçbir özellik bulunmuyor. Taşlık, eğimli veya mineralsiz topraklar üzerinde rahatlıkla yetişir.

Antep Fıstığı Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

antep fıstığı çiğ hali
antep fıstığı meyvesi

Bakımlı ve sağlıklı halde dikilen antep fıstığı fidanları uygun şartlar oluşturulduğunda 3 ila 4 yıl gibi bir sürede meyve vermeye başlar. Meyve verme verimliliğinin düzene oturması ise 6 ila 7 yıl gibi bir sürede olur.

Renk skalasına önemli bir yeşil tonu katan ve tatlılarımızın vazgeçilmezi olan antep fıstığı sakız ağacıgiller familyasında yenilebilen meyveler arasında yer alır. Eski insanlar arasında şam fıstığı olarak da bilinen antep fıstığı insan sağlığında da önemli bir yere sahiptir.

Antep fıstığı içerisinde bolca antioksidan ve B 6 vitamini barındırmaktadır. Antep fıstığının içerisinde yer alan B 6 vitamini kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu gibi çeşitli işlevler için önemlidir.

Antep fıstığı aynı zamanda potasyum bakımından da zengindir. 1 avuç Antep fıstığı bir adet büyük muzun yarısından daha fazla potasyum içermektedir.

Antep fıstığı içerisinde bolca lif ve proteinde barındırmaktadır. Vitamin ve mineraller açısından bu denli zengin olan Antep fıstığının faydalarını sizler için araştırıp bir araya getirdik.



Antep fıstığının faydaları


Antioksidan zengini

Antioksidanlar sağlığımız için ciddi önem arz etmektedir. Hücre hasarını önleme ve kanser gibi hastalıklardan korunma konusunda önemli rol oynar.

Antep fıstığı diğer çoğu kuruyemişlerden daha çok antioksidan içerir. Dört haftalık bir çalışmada, günde bir ya da iki kez antepfıstığı yiyen denekler, antep fıstığı yemeyenlere oranla daha yüksek lutein ve tokoferol seviyelerine sahip oldukları görülmüştür.

Protein yüksek, kalorisi düşük

Antep fıstığı en düşük kalorili kuruyemişler arasında yer almaktadır. Protein miktarı çok fazla olmasına rağmen kalori miktarının düşük olması Antep fıstığını oldukça değerli kılmaktadır.

Kalp sağlığını korur

Antep fıstığını düzenli olarak tüketmek, vücuttaki LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltır. Antioksidanlar, fitosteroller ve doymamış yağ asitleri, sağlıklı bir kalbin teşvik edilmesi için son derece yararlıdır. Antep fıstığı aynı zamanda, arterlerin sertleşmesini ve kan pıhtılarının oluşumunu önleyen, l-arginin adı verilen bir amino asit kaynağıdır.

Göz sağlığı açısından önemlidir

Antep fıstığı, lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, yaşlılarda yaşla ilişkili oluşan göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya da destek olur.

Sindirim sağlığını korur

Antep fıstığının bir diğer faydası ise, gıdaların pürüzsüz sindirilmesine yardımcı olmasıdır. Diyet lifi kaynağıdır. Yaklaşık 1 avuç veya 30 gram antepfıstığı bir porsiyon, yaklaşık 3 gram diyet lifi içerir ve sindirim sisteminizin maksimum kapasitede çalışmasını sağlar.

Cilt bakımı

Antep fıstığı cilt derisindeki kuruluğu gidermekte size fayda sağlar. Doymuş yağ bu yönüyle önemli bir rol oynar. Yağ aynı zamanda aromaterapi ve geleneksel masaj terapisi gibi geleneksel terapilerde bir bileşen olarak kullanıldığı için iyi bir taşıyıcı veya baz yağ olarakta işlev görür.

Afrodizyak özelliği

Antep fıstığı erkeklerde cinsel canlılığı büyük oranda arttırır. Yapılan çalışmalara göre, üç hafta boyunca günde yaklaşık 100 gram Antep fıstığı yiyen erkeklerin erektil işlevlerinin yüzde 50 oranında arttığı gözlemlenmiştir. Bu çalışma penis içindeki kan akışının ultrason taraması neticesinde doğrulanmıştır.

Bağışıklığı arttırır

İçerisinde bulunan B6 vitamini dolayısıyla bağışıklığı artırır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirme konusunda destek olur. Aynı zamanda bazı enfeksiyon ve kanser türlerinin önlenmesinde de yardımcı olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski