Pankreas vücudun neresindedir? Pankreasın görevleri nelerdir?

Pankreas vücudun neresinde? Pankreas nerededir resimli pankreasın görevleri nelerdir? pankreas hakkında kısa bilgi.
Pankreas resimli

Pankreas vücudun neresinde? Pankreas nerededir resimli pankreasın görevleri nelerdir? pankreas hakkında kısa bilgi.


Vücudumuzdaki iç organların yeri her zaman merak edilen konulardandır. İnsan vücudunda çeşitli organlar bulunur ve her birinin birer vazifesi vardır, Yüce Allah (cc) bu organları göğüs kafesimize muntazam bir şekille dizmiştir.

Pankreas vücudun neresinde?

Pankreas, insan vücudunda karın boşluğunda, omurgada bel bölümünün ön tarafında yer alan bir salgı bezidir. Pankreas, Yunancada pan ve kreas kelimelerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Yunanca'da pan, "tüm", yani "bütün" anlamına gelir, kreas ise "et" anlamına gelmektedir. Bunların birleşimi pankreası oluşturuyor.

Pankreasın yapısı ve özellikleri nasıldır?

Pankreas ortalama 15-25 santimetre uzunluğundadır. Pankreas vücutta kadınlarda 55 gram ağırlığında, erkeklerdeyse 70 gram ağırlığındadır. Ön taraftan arka kısma doğru yassılaşabilen pankreasın düzensiz halde olan şekli çengele benzetilebiliyor.

Kısacası, pankreas vücudumuzda karın boşluğunda, omurganın bel kısmı önünde yer almakta ve midenin arka tarafında bulunmaktadır.


Pankreasın görevleri nelerdir?

Vücuda sağladığı görevler ile beraber pankreas diğer organlar eşliğinde senkronize olarak çalışır. Tabiri caizse vücudun sağlık koçu olarak çalışan bir organ şeklinde ifade edilir.

  • Şeker seviyesini düzenler.
  • Kişiyi formda tutabilmek için besinlerdeki yiyecekleri serbest bırakabilmek adına özel bir salgı üretir.
  • Özel bir tonik üretmek suretiyle sindirime katkı sağlar.
  • Lipaz yağlı maddeleri kırar.
  • Proteinleri ayrıştırır.
  • Yüksek enerjili şeker üretmek için karbonhidratları parçalar.
  • Özellikle kandaki şeker miktarını kontrol eder.

Bu gibi farklı görevleri ile beraber pankreas vücudun en önemli yapı taşları arasında yer almaktadır. Diğer taraftan insülin salgılayan pankreas, böylece ihtiyaç duyulan şekerin kullanılması ile beraber ayrıca depolaması noktasında önemli bir görev üstlenmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski