Yörük ne demek? Yörük kimlere denir?

Yörük ne demek? yörük kime denir? yörük kimlere denir? yörükler nasıl nerede yaşarlar? yörüklerle ilgili kısa bilgi.
Yörük


Yörük ne demek? yörük kime denir? yörük kimlere denir? yörükler nasıl nerede yaşarlar? yörüklerle ilgili kısa bilgi.


Zaman zaman karşılaştığımız Yörük kelimesi anlamı ve kimlere denildiği araştırılan konular arasında yer almaktadır. Göçebe milletlerden olduğu bilinen yörüklerle ilgili kısa bilgi.

YÖRÜK NE DEMEK? TDK

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde yer alan bilgilere göre Yörük, Hayvancılıkla geçimini sağlayan, genellikle Toroslarda göçebe olarak yaşayan Türk oymağı, Türkmen anlamına gelmektedir.

Yörük kimlere denir?

Yörük, göçebe yaşam tarzını benimsemiş, Türk Halklarına denir. Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılmaktadır. Yörükler, Anadolu halkının önemli nüfus çoğunluğunu oluştururlar.


Yörükler nerede yaşıyorlar?

Balkanlardaki Türkler arasında da çok sayıda Yörük bulunmaktadır. Rumeli Yörükleri: Kocacık Yörükleri, Naldöken Yörükleri, Vize Yörükleri ve bunun gibi gruplara ayrılmaktadır. Bugün Bulgaristan, Yunanistan ve Makedonya'nın dağ köylerinde yaşamaktadırlar.

Türkiye'de, Osmanlı döneminde 19. yüzyıldan sonra asayiş ve devlet otoritesinin temini için mecburi iskan ettirilerek göçebe yaşam tarzından vazgeçirtilen gruplar da kendilerini "Yörük Türkmenler" olarak tanımlarlar. Yörükler de yavaş yavaş yerleşik hayat tarzına geçtikleri için, günümüzde özellikle Toroslar'da göçebe Yörükler kalmıştır. Ancak göçebe yörüklere (fazla olmasa da) Türkiye'nin pek çok bölgesinde rastlanmaktadır.

Günümüzde yörüklerin büyük bölümü tam yerleşik yaşam biçimine geçmişlerdir. Ancak panayır, keşkek, kıl çadırı, kilim, hasır ve deve güreşleri gibi bazı göçebe alışkanlıklarını halen devam ettirirler. Antalya'nın Kumluca ve Muğla'nın Fethiye ilçesinde tarım ve seracılık şenliklerinde temsili Yörük göçü ve gelenekleri sergilenmekte ve deve güreşleri yapılmaktadır.

Osmanlı devletinin zorunlu iskan politikaları sebebiyle yerlerinden yurtların edilen Avşar, Yörük, Türkmen tayfası bu duruma sessiz kalmamış, Dadaloğlu ve Karacaoğlan şiirlerinde ve ağıtlarında buna karşı çıkmış ve günümüze ulaşan "ferman padişahınsa dağlar bizimdir" deyimini söylemişlerdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski