Toryum nedir, nerelerde kullanılır? ne işe yarar?

Toryum nedir, nerelerde kullanılır? Toryum ne işe yarar? toryum şekli nasıldır? toryumun özellikleri nelerdir? toryum simgesi nedir?
Toryum


Toryum nedir, nerelerde kullanılır? Toryum ne işe yarar? toryum şekli nasıldır? toryumun özellikleri nelerdir? toryum simgesi nedir?


Toryum, gerek kullanım alanı açısından, gerekse gelecek açısından çok büyük öneme sahip bir elementtir. Özellikle yeraltı kaynakları açısından Türkiye önemli bir yere sahiptir.

TORYUM NEDİR?

Son zamanlarda basında da sıkça duyulan toryum, geleceğin yeraltı madenleri arasında yer gösterilmektedir. Yer kabuğunda tek başına var olan ve bunu yapabilmek için başka bir radyoaktif elemente ihtiyaç duymayan, bu konuda iki önemli radyoaktif elementten biridir. Aynı özelliği gösteren diğer radyoaktif element ise Uranyum olarak öne çıkar. Bu iki radyoaktif element kullanım alanları ve gelecek açısından çok önemli role sahiptir.

Toryum Özellikleri

Toryum içerisinde ortalama 60 farklı mineral yer alan önemli bir elementtir. Esas bileşeni olarak torit, bastnazit ve torianitin olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda Uranyum, Manganez, kurşun, kalay, magnezyum ve alüminyum ile sodyum ve demir gibi pek çok madde içeriğinde bulunmaktadır. Ergime noktası 1750 santigrat derece olan toryum, 4000 santigrat derecede ise kaynar. Korozyona karşı uranyuma göre çok daha dayanıklı bir maddedir.


Toryumun simgesi: ( Th )  'dir.

Toryum suda çözünmez. Oda sıcaklığında dengeli şekilde kalırken, toz halinde iken kolay bir biçimde yanmak suretiyle thO32 şekline bürünmektedir. Dünya çapında zengin bir rezerve sahip olan toryum konusunda Türkiye çok önemli bir yerdedir. Kullanım alanı açısından şimdiden önemli bir potansiyel teşkil eden toryumun, gelecek zamanda çok daha önemli hale geleceği düşünülmektedir.


30 Kasım 2007 tarihinde Isparta'da şaibeli bir uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın toryum ile ilgili önemli çalışmaları bulunuyordu.

Toryum Nerelerde Kullanılır?

Toryum bir çok alanda kullanılan en önemli elementlerden biridir. Özellikle başka hiçbir elemente ihtiyaç duymadan yer kabuğunda tek başına bulunma ayrıcalığına sahiptir. Bu doğrultuda dünyanın birçok farklı yerinde zengin rezervleri ile beraber çıkarılmak suretiyle, kullanım amacına göre devamlı olarak değerlendirilmektedir.

Toryum Başlıca Kullanım Alanları

- Nükleer santraller açısından enerji kaynağı olarak,
- Gazlı lambalar için kullanılır,
- Uzay ve havacılık araştırmalarında değerlendirilir,
- Seramik parça ve pota imalatı,
- Birçok farklı farklı bilimsel cihaz üretimi,
- Lamba filament kaplaması,
- Birçok farklı elektronik cihazda,

Bu gibi alanlar ile beraber toryum özellikle nükleer santralleri yakıt enerjisi olarak ileride çok daha önemli bir yere sahip hale gelecek.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski