Peygamber Efendimizin Günlük Tavsiye ettiği Zikirleri

Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine yapılmasını tavsiye ettiği en faziletli ve kuvvetli zikirleri, Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiye ettiği günlük zikirler ve faziletleri.
Günlük Zikirler
 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine yapılmasını tavsiye ettiği en faziletli ve kuvvetli zikirleri, Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiye ettiği günlük zikirler ve faziletleri.


Sayısı çok olmayan ama fazileti çok kıymetli olan günlük zikirleri kendinize program şeklinde uyarlayabilir ve her gün düzenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

GÜNLÜK ZİKİRLER

Peygamber Efendimiz (SAV), hangi konuda olursa olsun aşırıya kaçmanın dinimizce uygun olmadığını, bu nedenle ölçülü davranmamız gerektiği konusunda bizleri uyarmıştır. Allah (c.c)'nun rızasını kazanabilmek maksadıyla bile olsa kişinin kendisine kapasitesinden fazla yük bindirmesi doğru bir davranış değildir. Bu şekilde davranmak yerine az ama sürekli ibadet etmek, hem Allah katında daha makbuldür hem de kişi için daha hayırlıdır. Böylelikle ibadetinizi daha çok keyif alarak yapmış olacak ve kendinizi huşu içerisinde hissedebilirsiniz.

Bu konuya Peygamber Efendimiz (SAV), en güzel şöyle açıklık getiriyor:
“Allah katında amellerin en makbul olanı hangisidir?” sorusuna “Az bile olsa devamlı olanıdır.” buyurmuştur. ( Buhârî, İman 32; Müslim, Müsafirîn 215-218, Münafıkın, 78)

- Hz. Aişe (r.a)'a, "Resûlüllah’ın günlerden birine özel yaptığı bir şey var mıydı?” diye soran Hz. Alkame şu cevabı almıştır:

“Hayır! Onun ameli devamlıydı. Resûlullah’ın yaptığı şeylere hanginiz güç yetirebilir ki.”

İbadet etmek için kendinize bir anda yüklendiğiniz ancak, zamanla ağır geldiği için bırakma ihtimalinin olmasına karşılık her gün az ama öz olacak şekilde en kuvvetli ve en sevap olan zikirleri sizler için bir araya getirdik. Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye ettiği günlük zikirler ve faziletleri.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN TAVSİYE ETTİĞİ FAZİLETLİ ZİKİRLER


Sa'd İbni Ebu Vakkas (r.a) şöyle dedi:

- Resulullah (SAV)'in yanında bulunuyorduk. Bize ''Sizden biri her gün 1000 sevap kazanmaktan aciz midir?'' diye sordu. Yanındakilerden biri: - Bir kimse her gün 1000 sevabı nasıl kazanır, diye soru sordu. Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:

100 defa SUBHANALLAH (Allah'ı uluhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih ederim)'' der, ona 1000 iyilik yazılır veya 1000 günahı bağışlanır. (Müslim, Zikir 79. Ayrıca bk. Ebu Davud, Vitir,24)

Peygamberimizin günlük zikirleri

Ebu Hureyre (r.a), Efendimiz (SAV)'in şöyle buyurduğunu ifade etti:
''Bir kimse her gün 100 defa La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehul mulku ve lehul hamdu ve hüve ala kulli şey in kadir.'' derse on köle azad etmiş kadar sevap kazanır; ona 100 iyilik sevabı yazılır; 100 günahı bağışlanır; bu zikir o gün akşama kadar o kimsenin şeytandan korunmasını sağlar. Bu zikri ondan daha fazla tekrarlayan kimse dışında hiç kimse daha faziletli bir iş yapmamış olur.'' Efendimiz (SAV), şöyle devam etti:

''Bir kimse günde 100 defa Subhanallahi ve bi hamdihi derse onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.'' (Buhari, Bed'ül- halk 11; Daavat 64,65: Müslim, Zikir 28 Ayrıca bk. Tirmizi, Daavat 59, 62: İbn Mace, Dua, 14)

faziletli olan günlük zikirler

Cüveyriye Bintil- Haris (r.a)'dan rivayet edildiğine göre, Efendimiz (SAV) bir gün sabah namazı sonrasında Hz. Cüveyriye namaz kıldığı yerde otururken dışarı çıktı. Kuşluk vakti eve geri gelince Hz. Cüveyriye'nin hala aynı yerde oturduğunu gördü ve ''Yanından ayrıldığımdan beri hep burada zikirle mi meşgul oldun?'' diye sordu. O da 'Evet' deyince Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:

- Senin yanından ayrıldıktan sonra 3 defa söylediğim şu 4 cümle, senin sabahtan beri söylediğin zikirlerle tartılacak olsa sevap bakımından onlara eşit olur. ''Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.''

(Müslim, Zikir 79. Ayrıca bk. Ebu Davud, Vitir, 24)

günlük yapılması gereken ibadetler

Ebu Hureyre (r.a)'ın rivayetlerine göre, Efendimiz (SAV), şöyle buyuruyor:
''Subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber'' demek benim için üzerine güneş doğan her şeyden kıymetlidir.'' (Müslim, Zikir, 32. Ayrıca bk. Tirmizi, Daavat 128)

ZİKİR ÇEKİLEMEYEN DURUMLAR

- Allah (c.c)'u devamlı bir şekilde her yerde ve her koşulda zikretmek, fazileti bakımından dereceleri arttıran ibadetler arasında yer alır. Ancak bazı durumlar vardır ki o durumlarda zikre devam etmek uygun görülmez. İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar:

- Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur.

- Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur.

- Cuma namazı vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir. Hutbe sırasında dünyalık meseleleri konuşanlara 'sus' bile denmemelidir. Çünkü hutbeyi dinlemek de namazın bir parçası gibidir, dinlemek gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski