Safer ayı nedir? Safer ayı ne zaman 2023 Sefer ayı ibadetleri nelerdir?

Safer ayı gerçekten bela ayı mıdır? Safer ayı nedir? 2023 yılında safer ayı ne zaman başlayacak? Safer ayında nasıl ibadet edilmeli? safer ayının önemi nedir?
Safer Ayı ne zaman

Safer ayı gerçekten bela ayı mıdır? Safer ayı nedir? 2023 yılında safer ayı ne zaman başlayacak? Safer ayında nasıl ibadet edilmeli? safer ayının önemi nedir?


Muharrem ayından sonra gelen ve hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı 17 Ağustos 2023 Perşembe günü başlayıp, 15 Eylül Cuma gününe kadar devam edecek. Hz. Muhammed'in hastalandığı ay olduğu için halk arasında bela ve musibet ayı olarak bilinen Safer ayı gerçekten bela ayı mıdır? Diyanet Safer ayı ibadetlerini ve safer ayı önemini anlattı.

Safer Ayı Ne Zaman?

Safer ayı nedir? 2023 yılında safer ayı ne zaman başlayacak? sorusu vatandaşların gündeminde. Hz. Muhammed'in hastalandığı ay olan Safer ayı 17 Ağustos 2023'te başlayacak. Hicri takvimin ikinci ayı olan Safer ayı 15 Eylül 2023'te sona erecek. Halk arasında bela ayı olarak bilinen safer ayı gerçekten bela ayı mıdır? Safer ayında nasıl ibadet edilmeli? safer ayının önemi nedir?


SAFER AYI NEDİR? NASIL İBADET EDİLİR?

Safer ayı Hicrî ayların ikincisidir. Halk arasında “bela ayı” olarak da bilinen bu ayla ilgili yazılanların büyük bir çoğunluğu yanlıştır.

Safer ayı Hicrî ayların ikincisidir.

Merhameti sonsuz Cenab-ı Allah’ın kulları için bir "bela ayı" yaratması söz konusu olabilir mi?İslam dininde bazı ay ve günlerin daha mukaddes sayıldığı biliniyor. ‘On bir ayın sultanı’ diye adlandırdığımız Ramazan ayı, kandil geceleri veyahut "Müslümanların bayramı" dediğimiz cuma günü bu ay ve günlerden bazıları. Böyle günlerde ibadetlerimize daha fazla özen gösterir, hal ve hareketlerimizde daha dikkatli oluruz. Ancak Safer ayı, diğer gün ve ayların tam aksine halk arasında ‘gökten belaların yağmur gibi yağdığı ay’ olarak tasvir ediliyor. Bu aya özel namaz ve dualar dilden dile dolaşıyor. Belalardan korunmak için daha fazla sadaka verilmesi tavsiye ediliyor.

SAFER AYI UĞURSUZLUK VE MÜSİBET AYI MIDIR?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur. Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.v) böyle bir anlayışı reddetmiş ve "Safer ayında uğursuzluk yoktur" buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).


SAFER AYINDA NELER YAPILMALI?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.v) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

Safer Ayı Duası
Safer Ayı Duası

Safer Ayı Duası

ARAPÇASI: بِسْــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم اَللّٰهُمَّ اِنِّي اَسْاَلُكَ مِنَ الْخَيْرِ كُلِّهِ مَا عَلِمْتَ مِنْهُ وَمَا لَمْ اَعْلَمْ وَبِاسْمِكَ الْاَعْظَمِ الَّذِي اِذَا دُعِيتَ بِهِ اَجَبْتَ وَاِذَا سُئِلْتَ بِهِ اَعْطَيْتَ

OKUNUŞU: Bismillahirrahmanirrahîm. Allâhümme inni es’elüke minel hayrı küllihi mâ alimtü minhü ve mâ lem a’lem ve bismikel azamillezi izâ duite bihi ecebte, ve izâ süilte bihi a’tayte.

ANLAMI: Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla. Allah’ım! bildiğim ve bilmediğim hayrın tümünü senden isterim. Senin yüce isminle ( İsmi Azam'ınla ) isterim, çünkü onunla Sana duâ edilince Sen duâya icabet edersin, onunla Senden istekte bulunulursa Sen verirsin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski