Kurban ile İlgili Âyet-i Kerîmeler ve Hadisler

Kurban ile ilgili ayetler, Kurban ile ilgili hadisler nelerdir? Kurban Kuran'da geçiyor mu? nasıl geçiyor? Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) kurban hakkında söyledikleri.
Kurban Ayetleri Hadisleri


Kurban ile ilgili ayetler, Kurban ile ilgili hadisler nelerdir? Kurban Kuran'da geçiyor mu? nasıl geçiyor? Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) kurban hakkında söyledikleri.


Kurban ile ilgili Ayetler:


وَلِكُلِّ اُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَكاً لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللّٰهِ عَلٰى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَه۪يمَةِ الْاَنْعَامِۜ فَاِلٰهُكُمْ اِلٰهٌ وَاحِدٌ فَلَـهُٓ اَسْلِمُواۜ وَبَشِّرِ الْمُخْبِت۪ينَۙ ٣٤

Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık. İşte sizin ilahınız bir tek ilahtır. Şu halde yalnız ona teslim olun. Alçak gönüllüleri müjdele! (Hac Suresi, Ayet 34)


وَالْبُدْنَ جَعَلْنَاهَا لَكُمْ مِنْ شَعَٓائِرِ اللّٰهِ لَكُمْ ف۪يهَا خَيْرٌۗ فَاذْكُرُوا اسْمَ اللّٰهِ عَلَيْهَا صَوَٓافَّۚ فَاِذَا وَجَبَتْ جُنُوبُهَا فَكُلُوا مِنْهَا وَاَطْعِمُوا الْقَانِـعَ وَالْمُعْتَرَّۜ كَذٰلِكَ سَخَّرْنَاهَا لَكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. (Hac Suresi, Ayet 36)

لَنْ يَنَالَ اللّٰهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُ۬هَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْۜ كَذٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْۜ وَبَشِّرِ الْمُحْسِن۪ينَ

Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat ona sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele. (Hac Suresi, Ayet 37)

اِنَّٓا اَعْطَيْنَاكَ الْـكَوْثَرَۜ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْۜ

Şüphesiz biz sana Kevseri verdik. (1)

O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. (Kevser Suresi Ayet 1-2)

Kurban ile ilgili Hadis-i Şerifler:


Hazreti Âişe (Radıyallâhu Anhâ)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh

(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbni Mâce, Edahî: 3)

Enes İbni Mâlik (Radıyallâhu Anh)ten rivayet edildiğine göre: “Rasûlüllâh

(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu.” (Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)

Abdullah (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edildiğine göre Rasûlüllâh

(Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz kurban bayram namazı kılınan yerde deve veya koyununu kurban ederdi. (Nesai Dahaya, No: 4366)

Enes İbni Mâlik (Radıyallâhu Anh)ten rivayetle; Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz yedi tane deveyi, ayakta (yatırmadan) kendi eliyle boğazlamış, boynuzlu ve alacalı iki koçu da Medine’de kesmiştir. (Ebu Davut Edahi No: 2793)

Abdullah İbni Ömer (Radıyallâhu Anh)ten rivayetle; Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Medine’de kurban bayramı günü deve kesti. Deve kesmediği bayramlarda ise namaz kılınan meydanlarda koyun keserdi. (Nesai, Dahaya, No:4367)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski