LGBT açılımı nedir? LGBT'liler kimlerdir?

LGBT nedir? LGBT açılımı ne anlama gelir? LGBT sembolü nasıl? LGBT amacı nedir? onur yürüyüşü nedir? ne zaman yapılır?
lgbt

LGBT nedir? LGBT açılımı ne anlama gelir? LGBT sembolü nasıl? LGBT amacı nedir? onur yürüyüşü nedir? ne zaman yapılır?


LGBT açılımı "lezbiyen", "gey", "biseksüel" ve "transgender" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. 1900'lerden itibaren kullanılmaya başlayan bu tabir yani "LGBT", eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir.

LGBT sembolü hangi renklerden oluşur?

LGBT sembolündeki renkler genelde Pembe, kırmızı, turuncu, sarı, mor, yeşil tarihinde yeşil, turkuaz, indigo ve mor renkte olabilmektedir.

Eşcinsellik hareketi de olarak adlandırılan LGBT hareketi, eşcinsel kelimesinin travesti, transeksüel ve biseksüelliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır. Hareket GLBTT kelimesini kullanmaya başlamış ancak lezbiyenlerin toplumda "yok" sayılıyor düşüncesi sebebiyle, L harfi başa alınmış ve kadınlara bir tür pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Yurtdışında bulunan bazı örgütler bu kelimeye interseksüelleri temsilen I ya da queeri temsilen Q harflerini eklemektedir.


LGBT hareketi Türkiye'de son yıllarda etkisini artırmış, eylemlerini yaygınlaştırmıştır. Her hareketleri Türkiye'de gündem olan LGBT hakkında olumsuz bir cümle kuran kişiler de yoğun şekilde eleştiriye maruz kalmaktadır.

Türkiye'de genellikle İstanbul'da örgütlenen LGBT hareketi, en çok Beyoğlu İstiklal caddesi ve çevresinde etkin hareket etmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Yüksek Mahkeme eşcinsel evliliğin hukuki bir hak olduğuna hükmetti. Bu haber hem Türkiye'de hem de dünyada LGBT'liler arasında büyük bir sevinçle karşılandı.

LGBT hareketi dünyanın her yerinde "Onur Yürüyüşü" adı altında eylemler gerçekleştiriyor. Genelde İstiklal Caddesi'nde yürüyüş ve eylem gerçekleştiren LGBT üyeleri İslam'ın kutsallarına karşı da saygısızlıkta bulunmaktadır.

Onur Yürüyüşü nedir?

Onur Yürüyüşü, her yıl Haziran ayının sonlarında Dünya genelinde kutlanan ve Stonewall ayaklanmasının yıl dönümünde gerçekleştirilen, LGBTİ bireyler ve LGBTİ bireylere destek veren kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen bir yürüyüştür. Bazı etkinliklerin ve geçiş törenlerinin gerçekleştirildiği faaliyet, Stonewall ayaklanmaları anısına gerçekleştirilmektedir.

1969 yılında Stonewall Inn adlı barda baskı, şiddet ve ayrımcılığa dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapılmıştır. LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan gün dünyanın her yerinde onur haftası, LGBT onur ve onur yürüyüşü gibi adlarla kutlanır. Burada kastedilen onur, kişinin kendi oluşunun onurudur, kendi varoluşundan utanmayışının yansımasıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski